10 CLOVERFIELD LANE (2016.)

Naziv filma: 10 Cloverfield Lane
Datum izlaska filma: 11.3.2016.
Redatelj: Dan Trachtenberg
Scenarist: Josh Campbell, Matthew Stuecken
Uloge: John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallagher Jr
Radnja: Nakon što doživi nesreću, Miichelle se budi u bunkeru sa dva muškarca, koji tvrde da su je spasili, jer je vani toksični, otrovni zrak koji prijeti uništenju ljudske rase.
Zemlja: USA
Žanr: Drama, horor, misterija
Trajanje: 1 h 44 min
IMDb ocjena: 7,3
Naša ocjena: 8

RECENZIJA

Noviji film koji je izašao početkom ove godine jeste film ''10 Cloverfield Lane'', čiju recenziju upravo čitate. Kada sam prvi put čula za film nisam se uopšte zainteresovala, međutim nakon što sam vidjela da mu je IMDb ocjena prešla 7 odlučila sam da ga pogledam i nisam se pokajala. Naime, film, odnosno naziv podsjeća na film ''Cloverfield'', koji je snimljen 2008. godine, ali se po mnogo čemu razlikuje i uopće nije vezan za taj film, može se samo reći da ima sličnih par scena, ali da je kopija, pa, daleko od toga. Režiser ovog filma je Dan Trachtenberg koji i nije mnogo poznat, ali ovaj film će ga vjerovatno proslaviti (ako već nije). Scenaristi su Josh Campbell i Matthew Stuecken, koji također nisu mnogo poznati po pisanju scenarija za neke od boljih filmova. Kada su u pitanju mišljenja gledaoca i kritičara slobodno mogu reći da su svi punu pažnju posvetili ovom filmu, i vjerovatno je mnogo zaradio, a pretpostavljam da je budžet za isti bio jako mali.


NAŠE MIŠLJENJE

Kao što sam već i rekla otkako sam čula za ovaj film nije mi privlačio veliku pozornost, jer ni po čemu se nije isticao od ostalih filmova, šta više, drugi filmovi su mi se mnogo više isticali, ali ipak, nakon što sam vidjela da je njegova IMDb ocjena izvanprosječna, i da su njegove recenzije na sajtovima poprilično dobre nisam mogla, a da propustim ovaj film i ne kažem nešto o njemu. Dakle, iako je noviji film i u 2016. godini ne očekujemo nešto pretjerano dobro i originalno, moram priznati da sam ovim filmom pozitivno iznenađena. Naravno, ima tu caka, ali sve u svemu jako solidan film, uključujući mali budžet filma i sve što on nudi. Mislim da je prošao i više nego dobro. Prije svega štednja na ovom filmu se vidi i po lokacijama, jer je lokacija bunker, koji se sastoji od svega nekoliko soba, bez mnogo tehnologije i sličnih stvari, što mi se jaaako dopalo.Za tematiku ovog filma, mislim da je, ta mala, nazovimo je kućica, bila pun pogodak. Da je budžet mali pokazuje nam i svega 3 glumca koja glume u filmu, a i koja nisu mnogo poznata. No to i nije važno, jer bez obzira na njihovu nepopularnost, vjerujem da će nakon ovog filma imati pune ruke posla, jer su u čitavom filmu radili jako dobru stvar. Glumac koji se ponajviše ističe i koji na pravi način iskazuje svoj lik jeste John Goodman (Howard) koji nam je zapravo i jedini poznatiji glumac. Scene panike, straha i nervoze je odlično odglumio, što ćete moći i sami vidjeti ako se odlučite pogledati isti. Tu je i druga glumica Marry Elizabeth Winstead (Michelle), čija mi se uloga također dopala i koja se maksimalno potrudila odraditi svoju ulogu. I treću ulogu u filmu dobio je John Gallagher Jr. koji se trudio da svoju ulogu iznese  najboljem svjetlu, ali taj određeni strah koji je trebao imati u određenim scenama se baš i ne primijeti, zbog čega mi se on kao glumac u ovom filmu nije pokazao baš u najboljem svjetlu.


Još jedna stvar koja mi se dopala u filmu jeste zapravo iščekivanje kraja, jer u početku filma se pitate što bi se moglo desiti na kraju, ako već niko ne može izaći iz bunkera, ali već od pola filma shvatite šta će se desiti i to se i desi. Mislim da su scenarsti trebali malo izbjeći taj očekivani kraj i raditi nešto potpuno drugačije, u što nijedan gledaoc ne bi posumnjao da će se desiti, jer ipak u žanru je navedeno da je ovo misterija. Kada već govorimo o žanru ja bih rekla da je ovo čista drama, koja se od pola filma pretvara u triler, ali daleko od toga da je ovo horor ili misterija, kao što je navedeno. Uglavnom, radnja filma je pomalo originalna, ne toliko, ali mi se dopao taj fazon oko apokalipse, ali predstavljen na malo drugačiji način. Smatram da je ovo jedan od filmova koje vrijedi pogledati i izkomentarisati. Moja konačna ocjena je 8, a film će se svidjeti ljubiteljima drame i trilera.


RADNJA FILMA

Michelle nakon svađe sa svojim partnerom, odluči sa autom otići od njega, međutim, u putu doživljava saobraćajnu nesreću. Kada se probudi shvati da je u maloj, skučenoj sobi, te se boji da je zarobljena. No, zatim dolazi stariji čovjek, krupnije građe koji joj govori da ju je spasio i da se napolju dešava apokalipsa, jer je zrak zagađen i da su najsigurniji u bunkeru ispod njegove farme. Iako mu u početku ne vjeruje, njen prijatelj koji je s njima, Emmett joj to potvrđuje, a kasnije se i sama uvjerava da se vani nešto veoma uvrnuto dešava, ali ne dešavaju se uvrnute stvari samo vani.TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO