Home » , , , , , , , , , » THE POSSESSION/ OPSJEDNUTA (2012.)

THE POSSESSION/ OPSJEDNUTA (2012.)

Naziv filma: The Possession/ Opsjednuta
Datum izlaska filma: 31.8.2012.
Redatelj: Ole Bornedal
Scenarist: Juliet Snowden, Stiles White
Uloge: Natasha Calis, Kyra Sedgwick, Jeffrey Dean Morgan
Radnja: Desetogodišnja djevojčica na rasprodaji kupuje misterioznu kutiju. Međutim nakon što ju otvori njen otac će početi primjećivati nek čudne stvari koje se dešavaju njegovoj djevojčici, te će početi sumnjati da je kutija ukleta, te da je demon iz kutije, sada u njegovoj kćerci.

Zemlja: USA
Žanr: Horor, triler
Trajanje: 1 h 32 min
IMDb ocjena: 5,9
Naša ocjena: 6,5

RECENZIJA

Film ''The Possession'' izašao je 2012. godine i od tada se nije prestalo pričati o njemu. Mnogi su imali ogromna očekivanja, pa su se još brže razočarali filmom. Zanimljiva činjenica koja stoji uz film jeste da je film ''inspirisan stvarnim događajima'' i moram priznati da sam malo pretraživala o tome, jer me je zanimalo o čemu je riječ i sve što sam uspjela saznati, da je riječ ''inspirisan stvarnim događajima'' korištena samo zbog marketinga, a ono što se zapravo desilo i što bi barem malo moglo povezati ovaj film jeste da je neki čovjek kupio kutiju preko e-baya i da su se nakon toga počele dešavati čudne stvari, no, vjerovatno ni približno kako je to dočarano u filmu, tako da slobodno možemo reći da je kutija služila samo kao metafora, a da se na sve ostalo dovezao i izmislio scenarist Juliet Snowden i Stiles White koji su napisali i legendarni film ''The Sixth Sense'' i još mnogo drugih filmova. Kada je riječ o redatelju, Ole Bornedalu nije se baš pretrgao da ovaj film bude savršenstvo, a nije ni za očekivati, jer nam i nije toliko poznat.


NAŠE MIŠLJENJE

Jedan od filmova o kojima sam mnogo slušala i koji sam već dugo htjela pogledati je film ''The Possession''. Jučer sa dobila tu priliku, jer je bio na Cinestaru u kasnim satima. Prije svega odmah da kažem da me film privukao onom rečenicom ''Film je inspirisan istinitim događajima'', međutim nakon malog istraživanja, kao što sam već i napisala i rekla nije baš tako ispalo. Film nije ništa neviđeno, rekla bih da je ovo mješavina filma ''Mama'' i ''The Exorcism of Emily Rose''. Film ima mnogim failova,kao što je (jedan banalani) kada su za ručkom i djevojčici ostaju tri komada za pojesti, i treći komad stavlja u usta, scena poslije, ona ponovo zabada viljuškom treći komad, ovo je možda jedan naizgled bezvezni fail, ali uvjeravam vas da ih u filmu ima više. 


U glavnoj ulozi je Jeffrey Dean Morgan kojeg smo inače navikli viđati u ovim žanrovima, a poznatiji vam je i po ulozi u seriji ''Supernatural''. Njegova uloga nije bila loša, ali djevojčica koja me je oduševila svojom glumom je Natasha Calis, koja je imala tešku ulogu jer pored nevine djevojčice koju je glumila, morala je glumiti ospjednutu i ''ludu djevojčicu''. Njena uloga je definitvno bila najteža i također to je i glavna uloga, a kada uzmemo u obzir da je tu istu ulogu glumila djevojčica od 13 godina, ne možemo a ne biti oduševljeni njenom ulogom. Moram priznati da mi se ovaj film i nije baš toliko dopao, osim tih glumaca, tačnije jedne glumice, koja je film učinila boljim, ali radnja, kao radnja je zastarjela i otrcana. Međutim još jedna pozitivna strana filma je što je ima neočekivani kraj. 


Pored neočekivanog i iznenadnog kraja, jedan je od horora koji ima baš dosta scary scena, što je i za očekivati od filma koji je horor i u kojem je riječ o demonima i opsjednutošću. Inače, nemam baš dobrih iskustava sa filmovima o demonima jer idućih par dana ne mogu spavati, ali kao što i znate veliki sam ljubitelj horora, tako da me to skoro nikad ne sprječava, pa nije ni sada. Sve u svemu, kada se sve sabere, one dobre strane i kada se oduzme (one lošije strane), film bih ocjena sa 6,5, jer je film koji se može gledati, ali, kao što sam rekla ništa što je neviđeno i ništa originalno. Film će se naravno dopasti hororljupcima.RADNJA FILMA

Clyde i Stephanie su razvedeni, ali iz svog braka imaju dvoje djece, Emily i Hannah. Kao i svake sedmice djevojčice su odlučile otići kod oca, kako bi ih iznenadio odlučuje ih odvesti na rasprodaju gdje su izabrale šta će kupiti. Emily je uočila misterioznu kutiju, te je zamolila oca da joj istu i kupi, što je on i učinio. Par dana poslije, Clyde uočava čudno ponašanje kod Emily, kao i opsjednutost kutijom. Kako bi saznao šta se dešava s njegovom kćerkom odluči istražiti nešto više, te saznaje za egzorcizam i uopće za demone. Nakon istraživanja shvata da je njegova kćerka opsjednuta i odluči potražiti stručnu pomoć.


TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO