THE IMPOSTER/ ULJEZ (2012.)

Naziv filma: The Imposter/ Uljez
Datum izlaska filma: 24.8.2012.
Redatelj: Bart Layton 
Uloge: Adam O'Brien, Nicholas Bracley, Carey Gibson
Radnja: Dokumentarac o djetetu koje je pronađeno u Španjolskoj i za koje se smatra da je Nicholas Bracley (dječak koji je sa nestao prije 3 godine).
Zemlja: USA
Žanr: Dokumentarac, biografski, misterija
Trajanje: 1 h 39 min
IMDb ocjena: 7,5
Naša ocjena: 10
RECENZIJA

Danas sam vam pripremila nešto drugačiju recenziju i skroz drugu priču. Naime, nikada do sada nisam pisala o dokumentarcima, odnosno biografskim filmovima, jer ih i sama ne volim i ne gledam. Međutim na jedan prijedlog odlučila sam pogledati, naravno istinit film, jer je riječ o dokumentarcu iz 2012. koji me je ostavio bez teksta i definitvno me nije ostavio ravnodušnom. Mislim da je ovo jedan od filmova o kojem ću uvijek misliti i koji nikada neću zaboraviti. Kao što rekoh riječ je, naravno, o istinitom događaju koji se desio američkoj porodici čiji je trinaestogodišnji sin nestao. Naime nakon nešto više od tri godine, oni dobijaju informaciju da je njihov sin živ i da je u Španjolskoj, no, naravno to nije njihov sin već manipulator, koji godinama uzima tuđe identitete. Filmom su svi oduševljeni, ako je suditi po ocjenama. Mislim da se gledaocima jako svidio što svjedoči IMDb ocjena 7,5, kao i kritičarima, a zašto je toliko dobar, možete se uvjeriti samo ako ga i sami pogledate.


NAŠE MIŠLJENJE

Kao neko ko je veliki ljubitelj misterije i uopće istinitim događajima, kao i neko ko voli gledati kanale poput Crime Investigation i sličnim kanalima koji imaju veze sa serijskim ubicama i istinitim događajima koji se dešavaju ljudima, odlučila sam pogledati ovaj dokumentarac. Naime, svi već znate da nikada dosad nisam pisala recenziju za bilo kakav dokumentarac, jer iskreno takve filmove ne gledam jer mi nisu zanimljivi, ali na jedan prijedlog odlučila sam pogledati film, prije svega jer je misteriozan, jer je priča kao i kod svakog dokumentarca i biografije istinit i prije svega jer me je zanimalo šta se zapravo desilo nestalom dječaku, da li je ikada pronađen. Pa, naravno na ova pitanja vam neću odgovoriti, jer ne želim biti spoiler za one koji su zainteresovani i koji žele pogledati film.


Mnogi filmovi su mi se dopali i ostali su mi u dobrom sjećanju, ali mislim da je ovo definitivno jedan od onih na koji neću lako zaboraviti, prije svega jer je misteriozan, ali i onaj najgori dio svega je što je doslovno sve istinito. U jednom momentu počinjete sumnjati u sve, ali o tom potom, ako vas zanima, kao što sam rekla pogledajte film, ali nemojte prije toga ništa čitati na netu vezano uz događaj, mogao bi biti spoiler za vas. Nakon ovog filma malo drugačijem razmišljam na neke stvari, što ćete vjerovatni i vi. Zapitate se kako osoba koju mislite da poznajete je zapravo osoba koju ne poznajete. U ovom slučaju to je bio Frederic Bourdin koji je odlučio da još jednom shrva porodicu time što će oni misliti da je to zapravo Nicholas. Ovo je po meni, prije svega jedna veoma tužna priča o nestalom djetetu za koje se i dalje ne zna šta se dogodilo.


Možda se ovaj film neće dopasti svima, npr. osjećajnim osobama koje ne vole gledati i slušati o nekim realnim događajima koji su se ljudima zaista dogodili, ali jedno je sigurno, ako se odlučite pogledati film nećete biti ravnodušni i definitivno isti nećete zaboraviti lako, što, bar ja, lično tražim kod filmova. Uglavnom, ovaj dokumentarac bi se mogao dopasti ljubiteljima dokumenarnih i biografskih filmova, misterioznim i naravno istinitim događajima. Kada je u pitanju moj cjelokupni dojam za film mogu reći da sam ostala bez riječi, i doslovno je za ne povjerovati na šta su sve ljudi spremni. Svakako pogledajte ovaj film, a ukoliko već jeste pišite mi komentare ispod. Moja ocjena je, kao što ste mogli pretpostaviti 10.


RADNJA FILMA

Nicholas Bracley je nestao prije tri godine, te ga porodica već smatra mrtvim, iako njegovo tijelo, niti ikakvi dokazi nisu ikada pronađeni. U Španjolskoj nakon tri godine, policija dobija telefonski poziv od čovjeka koji traži pomoć od njih za dijete koje navodno ima 15 do 16 godina. Kada policija dolazi, pronalazi dječaka i odluče ga smjestiti u dom, međutim moraju ga identifikovati. Ono što policija ne zna jeste da čovjek koji im se predstavlja kao dječak ima 23 godine, te je lažov i manipulator. Od policije iz Amerike on sam saznaje da je još davno nestao dječak po imenu Nicholas Bracley, te se on odluči predstaviti kao takav. Kada porodica dolazi po njega ni na trenutak ne pomisle da on nije Nicholas.TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO