SINISTER/ ZLA KOB (2012.)

Naziv filma: Sinister/ Zla kob
Datum izlaska filma: 12.10.2012.
Redatelj: Scott Derrickson
Scenarist: Scott Derrickson
Uloge: Ethan Hawke, Juliet Rylance, James Ransone
Radnja: Elison je popularni pisac krimi romana pisanih po istinitim događajima. On je u krizi, te nije 10 godina objavio nikakav roman, zbog čega odlučuje otići u novu kuću kako bi dobio inspiraciju.
Zemlja: USA
Žanr: Horor, misterija
Trajanje: 1 h 50 min
IMDb ocjena: 6,8
Naša ocjena: 4

RECENZIJA

Od tolike popularnosti filma, morao sam ga pogledati i ukratko vam reći šta mislim o istom, jer se tolika prašina digla oko filma, ali o tome ćemo malo kasnije. Prije svega da nešto općenito kažem o filmu. Dakle, film je snimljen 2012. godine i smatra se najboljim horor filmom u toj godini, ali i i najboljim hororom koji je snimljen u posljednje vrijeme, sa čime se ne bih složio. Redatelj i scenarist je isti čovjek, Scott Derrickson koji je imao ideju o filmu ''The Exorcism of Emily Rose'', koji je jedan od najstaršnijih horora koji možete pogledati, ali ga svakako i vrijedi pogledati. Upravo zato sam očekivao sve najbolje od filma ''Sinister'', ali sam se jako razočarao. Također poznat je i film ''Deliver Us from Evil'', od istog scenarista i režisera. 


NAŠE MIŠLJENJE

I sada moj omiljeni dio, dio kada ću vam reći moje iskreno mišljenje o ovom filmu. Dakle, oko ovog filma digla se tolika prašina gledatelji, publika, kritičari, svi su bili oduševljeni, recenzije i ocjene ovog filmova su i više nego dobre, pa rekoh daj da i ja vidim kakav je to film koji se smatra jednim od najboljih horora snimljenih u posljednje vrijeme. Za puni ugođaj i puni strah, film sam odlučio gledati navečer, što sam i uradio. Obično kad gledam horore navečer to bude strašno večer, pa ne mogu ni spavati, jer razmišljam o istim, a nakon pregledanog trailera i toliko slušanja dobrih stvari o ovom filmu, mislio sam da neću moći spavati, iskreno. No, nasuprot, desilo se da sam skoro zaspao u sred filma, a sad ću vam reći i zašto. Prije svega odmah da kažem, na mojoj strani će vas sigurno biti malo, jer sudeći po recenzijama i ocjenama vjerovatno i vi mislite da je film odličan, ali ja govorim samo svoje lično mišljenje, vi se možete slagati, ili ne morate.


Odmah da kažem da film ima dobrih ''iskočnih'' i scary scena, ali za jedan film koji traje skoro dva sata, ovo je bilo jedno veliko razočarenje, bar sa moje strane. Evo i zašto, za nekih dva sata koliko traje ovaj film, mi vidimo svega 2, 3 scene. Scene glavnog glumca kako sjedi za računarom i pokušava istražiti sve o kući i slučaju koji se desio, naravno tu ima i pozitivnih strana, kao što su one scary scene koje sam pomenuo, ali za dva sata imati nekoliko scena je i više nego apsurdno. Da sve bude gore scenario je jako oskudan, radnja je otrcana i neoriginalna i po svemu sudeći, nakon ovog filma ja bih mogao izvući samo dvije stavke koje mi se dopadaju, a to je lokacija, kuća i glumci. Govoreći o glumcima moram pohvaliti mališane iz filma koji su briljirali, neophodno je pomenuti i glavnu ulogu filma, Ethana Hawkea, koji je zaista odradio odličnu ulogu, panične scene i scene kada se preplaši, no ipak smatram da mu uloga nije bila mnogo teška.
Sve u svemu loša i neoriginalna ideja, dugo se čeka na rasplet radnje koji se dešava negdje pred sami kraj filma, iako se trebao desiti ranije, kako bi gledaoci više uživali u filmu, veoma loša kvaliteta, što možete vidjeti i po slikama. Iako je film u HD- u, kao i većina novijih filmova, razočaran sam jako, valjda što su scene snimane u mraku, ili šta već. Jedina dobra stvar su glumci i kuća, odnosno lokacija koja izgleda pomalo zastrašujuće. I dalje ne razumijem šta su gledaoci vidjeli u ovom filmu i šta ih je to toliko privuklo, ali horor koji je navodno dobar, a gledate ga u mraku bi vam trebao biti strašan, a ne učiniti od vas pospanka, kao što je bilo u mom slučaju. Film će se možda dopasti ljubiteljima horora, ali ja i dalje stojim pri tome da je ovaj film veoma razočaravajuć. Te, iz tog razloga bih ga ocijenio 4/ 10.


RADNJA FILMA

Elison je poznati pisac istinitih kriminalističkih romana. Međutim, prošlo je deset godina od njegovog zadnjeg bescelera. Kako bi ponovo dobio inspiraciju preseljava se sa porodicom u kuću u kojoj su se prije 9 mjeseci desilo ubistvo porodice što Elisona zanima, jer želi napisati novi roman. U svoj toj istrazi i pisanju i sam sa porodicom počinje primjećivati čudne stvari koje se dešavaju u kući i dvorištu.


TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO