VANILLA SKY/ NEBO BOJE VANILIJE (2001.)

Naziv filma: Vanilla Sky/ Nebo boje vanilije
Datum izlaska filma: 14.12.2001.
Redatelj: Cameron Crowe
Scenarist: Alejandro Amenabar, Mateo Gil
Uloge: Tom Cruise, Penelope Cruz, Cameron Diaz
Radnja: David se nađe u problemu između jave i sna, te u mnogim trenucima ne zna da li je u stvarnosti, ili je sve što se oko njega dešava zapravo samo san.
Zemlja: USA
Žanr: Fantastika, misterija, romantika
Trajanje: 2 h 16 min
IMDb ocjena: 6,9
Naša ocjena: 8,5


RECENZIJA

Zanimljivi film iz 2001. godine je film ''Vanilla Sky'', nešto je drugačiji od ostalih filmova i po žanru i po svemu ostalom. Rijetkost je vidjet romantiku, a ujedno i misteriju i fantaziju, ali uz ovaj film i to je moguće. Režiser filma, Cameron Crowe koji je poznat po filmovima kao što su ''Almost Famous'', ''Jerry Maguire'' i nešto noviji film ''We Bought a Zoo'' odlučio je režisirati i ovaj film i možemo reći da se nije pokajao, jer je film jako dobro ispao. Scenarist filma je Alejandro Amenabar koji je napisao scenarije za filmove, kao šo su: ''The Others'', ''The Sea Inside'', ''Thesis'', ''Open Your Eyes'' i mnogim drugim. Između ostalih napisao je i scenario za ovaj film. Gledaoci i kritičari su bili poprilično zadovoljni filmom, a IMDb ocjena mu je 6,9


NAŠE MIŠLJENJE

Jedan od boljih filmova koje sam pogledala u posljednje vrijeme je definitivno gore pomenuti. U ovom filmu je radnja isprepletana između jave i sna i između prošlosti i sadašnjosti, što film čini jako čudnim i misterioznim, ali ne i lošim, baš suprotno, film čini jako dobrim i zanimljivim za gledaoce. Moram priznati da sam pogledala baš dosta filmova, ali ovakav sličan nikada, pa ukoliko tražite baš originalan film, ovo je definitivno preporuka za vas. Film traje 2 sata i 16 minuta, ali, ako mene pitate da li je vrijedan tolikog gledanja, slobodno vam mogu reći da jeste, jer se nikako nećete pokajati, ako pogledate isti.
Glumci u ovom filmu su se jako potrudili i dočarali su film u potpunosti. Prije svega tu je Tom Cruise koji u filmu ima glavnu ulogu, te tumači zbunjenog, bogatog i zgodnog mladića Davida koji ponekad ne spoznaje što je stvarnost šta java. Njegova uloga nije uopće bila lagana, bar iz perspektive gledaoca, ali za njega, kao i uopće sve njegove uloge za njega je bila sitnica. U drugoj glavnoj ulozi se našla Penelope Cruz, opet jedan od poznatijih glumaca o kojoj svi pričaju i za koju ste (vjerujem) svi čuli. I njena uloga je bila zanimljiva, interesantna, a to kako ju je ona iznijela ne vrije ni pričati, jer bi se moglo danima pričati o njenoj odličnoj glumi. Cameron Diaz je još jedna od poznatijih glumica u filmu i ona je glumila Julie. Iako se njena uloga ne čini teškom i više je kao sporedna, nisam mogla, a ne pomenuti je jer je ona jedna od boljih, a i meni lično dražih glumica.
Da ne dužim puno, tu ću se zaustaviti, kod glumaca, jer sve bitnije glumce sam pomenula, a kada je glumačka postava odlična, kao što je i u ovom filmu, očekivati je i da će sam film biti predobar i odličan, a to definitvno ovaj film i jeste. Mislim da je scenaristi bilo, vjerovatno jako teško napisati scenario za ovaj film, jer je odlučio napraviti jedan potpuno drugačiji film, pa, moram priznati da je to i uspio, jer definitivno, ovo je jedan od neviđenih filmova. Iako je snimljen prije, više od 10 godina i dalje se može gledati, jer su glumci dobri, radnja dobra, pa čak i kvaliteta. Film ne bih preporučila mlađima ispod 16 godina, jer ipak sadrži neke neprikladne scene. I ono najvažnije, film će se dopasti ljubiteljima romantike, misterije, pomalo i fantazije, i, naravno ljubiteljima originalnih filmova.


RADNJA FILMA

David je mladi bogataš, koji nema dovoljno prijatelja, tačnije ima samo jednog, ali mu je i on sasvim dovoljan. Nakon prespavane noći sa Julie, njegov život se počne mijenjati. Na svojoj zabavi upoznaje zanimljivu i simpatičnu djevojku Sofie u koju se zaljubljuje na prvi pogled. Iako u početku sve krene dobro, automobilska nesreća koju će doživjet promijeniti će njegov život iz korijena.


TRAILER
0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO