Home » , , , , , , , , , , , , , » THE HUNGER GAMES: THE MOCKINGJAY II/ IGRE GLADI: ŠOJKA RUGALICA II (2015.)

THE HUNGER GAMES: THE MOCKINGJAY II/ IGRE GLADI: ŠOJKA RUGALICA II (2015.)

Naziv filma: The Hunger Games: The Mockingjay/ Igre gladi: Šojka rugalica
Datum izlaska filma: 20.11.2015.
Redatelj: Francis Lawrence
Scenarist: Peter Craig, Dany Strong
Uloge: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth
Radnja: Kako rat na Panemu eskalira do unišenja drugih distrikata od strane Kapitola. Katniss Everdeen, nesuđeni vođa pobune, sakuplja vojsku kako bi uništila predjsednika Snowa, međutim svemu onome što joj je drago prijeti opasnost.
Zemlja: USA
Žanr: Avantura, sci- fi
Trajanje: 2 h 16 min
IMDb ocjena: 6,6
Naša ocjena: 9


UPOZORENJE: Ovaj film ima više nastavaka, te ukoliko niste pogledali prvi dio, preporučujemo da ne čitate dalje ovu recenziju, jer ne želimo nikome biti spoiler. Ukoliko niste pogledali i pročitali prvi dio filma, čekirajte ga klikom OVDJE. Drugi dio filma klikom OVDJE

RECENZIJA

Nakon što su prva 3 djela filma prošla odlično kako kod publike, tako i kod kritičara, došao je red i na 4. i ujedno posljednji dio filma koji sadrže sve ukupno od svakog djela po nešto. Tako da vas u novom nastavku očekuje ljubav, prijateljstvo, smrt, rat, pravda i ono čega ima najviše, akcije. Moram priznati da nisam mogla dočekati da pogledam zadnji dio filma i vidim što će se dogoditi, pa sam danas to i uradila. Novi i zadnji nastavak je poprilično bolan, zastrašujuć, ali i dobar. Neću mnogo dužiti u uvodnom djelu, mogu još samo dodati da je ovaj nastavak (kao i svi) napisan po istoimenoj knjizi koju je napisala Suzanne Collins, dok je film režisirao Francis Lawrence, kao i prethodne djelove (izuzev prvog). Scenaristi su Peter Craig i Dany Strong.


NAŠE MIŠLJENJE

Moram priznati da nisam mogla dočekati da film ''The Hunger Games: The Mockingjay II'' izađe na net i da ga pogleda, jer me je zanimalo dosta banalnih stvari, a i onih ozbiljnih kao što su ''Šta će se desiti na kraju?'' i ''Da li će se rat sa Kapitolom ikada završiti?''. Pa, odmah da kažem da u ovom posljednjem nastavku filma dobijate odgovor bukvalno na sva pitanja, a pored toga mnoge maske će pasti, te će se shvatiti ko je ko. Prije svega kraj trećeg dijela nam je dao mnogo toga za razmišljanje, kao npr. ''Da li će Peeta ozdraviti?'', ''Da li će se Katniss oporaviti?'', ''S kim će ona zapravo na kraju biti?'' i ono najvažnije pitanje koje nas muči od početka ''Da li će igre gladi i Kapitol biti uništeni?'' i naravno ''Ko će preživjeti?''.
Toliko puno pitanje, ali ne brinite u roku od dva sata i 17 minuta, koliko traje ovaj film sva pitanja će biti odgovrena. Ne želim biti spojler i mnogo toga vam otkrivati, najbolje bi bilo da i sami pogledate film i vidite da li će se desiti ono što smo svi očekivali. Ono što vam ja mogu reći je da u ovom, posljednjem djelu ćete sigurno zaplakati, jer će se mnogo toga desiti, prije svega mnogo će ljudi i faca na koje smo navikli viđati umrijeti. Mnogo toga će se promijeniti, ali na kraju sve će leći na svoje mjesto. Moram priznati da u ovom nastavku ima najviše akcije i moram priznati da mi se posljednji dio najmanje dopada. I dalje ostaje pri tome da su mi prvi i drugi dio najbolji, osobitno drugi.
O glumcima neću pričati, jer sam o istima pričala u prvom djelu, a za one koji nisu pogledali, neka obavezno čekiraju u linku gore. Kada je riječ o kvaliteti filma, moram priznati da sam jako pozitivno iznenađena, ali nije ništa što nisam očekivala od ovog filma. Međutim ono što me negativno iznenadilo jesu krtike drugih i IMDb ocjna (6,6) koja je za jedan ovakav film po mom mišljenju niska, ali s druge strane budžet filma je, kao i obično bio jako visok, a novac koji su zaradili samo od prodavanja karata za kina bio je još i veći, što ponovo dokazuje da postoje mnogi ljubitelji ovog filma. Sve u svemu možemo zaključiti da je posljednji dio filma ''The Hunger Games'' poprilično dobro odrađen i imate sve preporuke za isti. 

RADNJA FILMA

Katniss se budi i shvata da ima ozbiljne povrede koje joj je nanio Peeta. Iako njegov oporavak ne ide najbolje, Katniss odluči učiniti sve kako bi zaustavila rat i umiranje koje im pruža Kapitol. Kako bi završila sa Kapitolom jednom zauvijek odlučila je napraviti svoju vojsku, te ubiti Snowa. Međutim na njihov put im staju mnoge spletke koje im je pripremio Kapitol, a i sve više je očajna jer počinje gubiti sve ono što joj je drago.


TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO