SILENT HILL (2006.)

Naziv filma: Silent Hill
Datum izlaska filma: 21.4.2006.
Redatelj: Christophe Gans
Scenarist: Roger Avary
Uloge: Radha Mitchell,Laurie Holden, Sean Bean
Radnja: Rose odluči pomoći kćerki da se riješi noćnih mora o tzv. mjestu Silent Hill. Kako bi spasila kćerku odvodi je u Silent Hill ne znajući da je odvela i sebe i nju ravno u smrt.
Zemlja: USA
Žanr: Horor, avantura, misterija
Trajanje: 2 h 4 min
IMDb ocjena: 6,6/ 10
Naša ocjena: 4/ 10


RECENZIJA

Film koji zasigurno dugo neće biti zaboravljen je film ''Silent Hill''. Vjerovatno vam naziv ovog filma zvuči poznato, osobito muškarcima, pa vjerovatno vam je poznato zato što postoji horor igrica po istoimenim nazivom. Zapravo, ovaj film je snimljen upravo po uzoru na tu strašnu horor igricu i demone i pakao koji se nalaze u igrici. Da li je bolji film ili igrica ne mogu procijeniti, jer igricu nisam igrala, a što se filma tiče, iskreno, nisam zadovoljna. Redatelj ovog filma je Cristophe Gans, scenarist je Roger Avary koji je poznat i po filmovima ''Pulp Fiction'', ''Reservoir Dogs'', ''Beowulf'' i mnogim drugim. 

NAŠE MIŠLJENJE

Film od kojeg sam očekivala vrhunac sudeći po IMDb ocjeni, recenzijama i svim pričama vezanim uz film, kao i silnoj krvi o kojoj se toliko priča. Moram priznati da mi ni sam trailer nije bio obećavajući, ali sam ipak odlučila pogledati film i procijeniti kakav je. Radnja je raznolika i šarolika, svega tu ima, od demona i pakla do vještica, sekti, čudnih stvorenja i samih ljudi, ali je scenario, tačnije dijalog (kao i monolog) veoma oskudan. To je vjerovatno zato što na prste jedne ruke možemo nabrojati koliko glumaca ima.
Govoreći o glumcima, tu su Radha Mitchell koja je imala najvažniju i najtežu ulogu. Upravo zbog toga što je imala tešku ulogu, ne možemo reći da ju je do kraja najbolje odradila, jer u nekim trenucima vrištanja, to je bilo samo to, vrištanje, a straha kojeg je trebalo biti u njoj i njenim očima, nije bilo. Svakako najbolja glumica u filmu jeste i najmlađa, Jodelle Ferland, koja je svoju ulogu odlično odradila, a to je od nje bilo i očekivati, jer sad sa svojih 21 godinu ima odličnu glumačku karijeru. Tu su i neki drugi glumci poput policajke, koju tumači Laurie Holden i glavna muška uloga, Christopher (Sean Bean). 
Što se tiče kvalitete filma poprilično je dobra, ali uopće nije realna. Film podsjeća na nešto noviji film ''Last Shift''. ''Silent Hill'' ima mnogo specijalnih efekata, ali u nekim trenucima i pretjeranih efekata, izrazito gdje krv pršti na sve strane. Ukoliko ste ljubitelj natprirodnih stvari ovo bi mogao biti definitivno film za vas, jer u njemu imate vještice, sekte, demone, ljude, neku vrstu zombija, a u glavni plan se stavlja apokalipsa. Mislim da ideja o ovom filmu nije bila najbolja, a još gore je idealizovana, zbog čega je moja ocjena nešto niža od onog što ste navikli (4). Film će se dopasti ljubiteljima natprirodnog i horora. Preporučujem da, ako nemate dobar želudac da ne gledate film, jer je prebrutalan i sadrži mnogo potresnih scena koje se mnogima ne bi svidjele.

RADNJA FILMA

Rose i njen muž se suočavaju sa problemima njihove kćerke koja mjesečari i govori o mjestu Silent Hill. Kako bi saznala o čemu se radi i kakvo je to mjesto Rose odluči istražiti nešto više o istom, te odluči otići, kako bi se njena kćerka suočila sa strahom i prestala mjesečariti. Vidjevši djevojčicu na putu, koja je zapravo bila duh, Rose naglo zakoči, te dolazi do nesreće. Ujutro kada se budi shvata da njene kćerke Sharon nema i da su u gradiću Silent Hill. Kako bi spasila kćerku ulazi u grad koji će joj postati noćna mora i pakao.


TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO