Home » , , , , , , , , » THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE/ TEKSAŠKI MASAKR MOTORNOM TESTEROM (1974.)

THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE/ TEKSAŠKI MASAKR MOTORNOM TESTEROM (1974.)

Naziv filma: The Texas Chainsaw Massacre/ Teksaški masakr motornom testerom
Datum izlaska filma: 4.10.1974.
Redatelj: Tobe Hooper
Scenarist: Kim Henkel, Tobe Hooper 
Uloge: Marilyn Burns, Edwin Neal, Allen Danziger
Radnja: Grupa prijatelja odluči otići na malo ljetno putovanje, ali ubrzo se ljetni odmor pretvara u noćnu moru.

Zemlja: USA
Žanr: Horor
Trajanje: 1h 23 min
IMDb ocjena: 7,5
Naša ocjena: 6,8


RECENZIJA

Jedan od filmova, za koji su (vjerujem) svi čuli (''The Texas Chainsaw Massacre'') je konačno došao na red za recenziju. O ovom kultnom i legendarnom filmu moglo bi se dosta pisati, ali mi ćemo pokušati što više skratiti i reći ono najvažnije o istom. Prije svega ću pomenuti redatelja koji je ujedno i scenarist, a riječ je o Tobe Hooperu, koji se proslavio kako sa ovim, tako i sa filmom ''Poltergeist'',  a i mnogobrojnim nastavcima filma ''The Texas Chainsaw Massacre'', ipak, samo je jedno sigurno, a to je da je ovo bio film koji mu je donio slavu i film koji je i danas, nakon mnogo godina poznat i film je o ojem se pričalo, priča, a i pričat će. Pored njega scenarist je još i Kim Henkel kojem je ovo također bio film koji ga je proslavio, a poznati su mu i drugi nastavci sa istoimenim pomenutim filmom. Publika i kritičari su bili oduševljeni filmom, što je i rezultirala, nešto veća ocjena na IMDB-u (7,5).

NAŠE MIŠLJENJE

Kada je riječ o kultnim hororima nemoguće je ne pomenuti jedan od mnogobrojnih, vjerovatno i najbrutalniji film, a riječ je o već gore pomenutom filmu. Moram priznati da nakon pogledanog filma treba dosta vremena da se oporavite, jer sama činjenica da je ovaj film ISTINIT je brutalna sama po sebi. Naime, ovaj film snimljen je prema istinitom serijskom ubici Edvardu Geinu, koji je svoje žrtve ubijao na bolan način, a pored svega bi im trgao kožu i od iste pravio odjeću. Čak se i vjeruje da je ludi Ed bio kanibal, zbog čega je i nastao lik Leatherface, a i sam film.
Po mom, ličnom mišljenju mislim da je ovo jako dobar film, ali s druge strane prebrutalan, zbog čega je zapravo moja ocjena 6,8. Mislim da moja ocjena i dalje ne smanjuje činjenicu da je ovo jako dobar film, a također vas moja ocjena ne bi trebala sputavati i smatram i dalje da biste film svi trebali pogledati. Pa, možda ne svi, jer film ne bih preporučila manjima od 16 godina, je je film, kao što već rekoh brutalan, te smatram da ga djeca ne bi trebala pogledati. Odlučila sam da vam ne govorim mnogo o samoj radnji filma, jer ne želim biti spojler i želim da uživate u svakoj sceni od početka do kraja, ako je uopće moguće uživati u ovakvom hororu. Glumaca u filmu ima dosta, a svaki je posebna priča za sebe, ja, naravno, neću pominjati sve, pomenut ću ih samo par koje ja smatram da su se istakli. 
Naravno, prvo ću pomenuti glumca bez kojeg ovaj film ne bi bio kakav jeste, a to je Gunnar Hansen, koji je glumio samo Leatherface-a i iako se njegova uloga čini laganom, jer u biti ništa i ne priča, to u suštini i nije tako, jer veći dio posla je upravo on morao obaviti. Pored njega tu su i druge uloge poput Marilyn Burns (Sally), Teri McMinn (Pam), a i mnogi drugi koji su ovaj film učinili pravo poslasticom za sve ljubitelje horora. Što se tiče samog filma kvaliteta i nije najbolja, ali s obzirom na starost filma, to i ne očekujem i baš zato imamo i mnogobrojne novije verzije, kao i mnogobrojne nastavke ovog filma, a ono što vam ja preporučujem jeste ova, prvobitna verzija, jer su prvobitne verzije uvijek najbolje. Film će se dopasti ljubiteljima horora i brutalnosti, kao i ljubiteljima kultnih filmova poput ''Halloween-a'', ''The Friday 13th'' i mnogobrojnih drugih.RADNJA FILMA

Brat i sestra odlučuju otići na ljetni odomor i u posjetu djedovom grobu, te sa sobom povezu još tri prijatelja. Ono o čemu nisu ni sanjali je da u blizini živi poremećna porodica kanibala, koja će ih odlučiti sve ubiti.

TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO