ROOM/ SOBA (2015.)

Naziv filma: Room/ Soba
Datum izlaska filma: 22.1.2016.
Redatelj: Lenny Abrahamson
Scenarist: Emma Donoghue
Uloge: Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers
Radnja: Majka i sin su zarobljeni u jednoj maloj sobi iz koje ne mogu naći izlaz, jer je Jackova mama u istoj zarobljena od 17 godine.
Zemlja: USA
Žanr: Drama
Trajanje: 1 h 58 min
IMDb ocjena: 8,3
Naša ocjena: 10RECENZIJA

Film o kojem se već dugo vremena priča je film ''Room'', iako na prvi pogled i fotografije koje možemo naći na internetu, ovaj film podsjeća na neki horor film, ali to nije slučaj. Za to su se pobrinuli redatelj i scenarist, koji su pokušali film dočarati što je bolje moguće, a ono što je najvažnije je da im je to i uspjelo. Režiser filma je Lenny Abrahamson kojem je ovo najbolji film dosad. Pored toga poznat mu je i film ''Frank'', What Richard Did'' i ''Garage''. Scenaristkinja je Emma Donoghue koja je napisala istoimenu knjigu. Što se tiče publike, bila je oduševljena što se može vidjeti i na IMDb ocjeni, koja se za kratko vrijeme popela na visoku ljestvicu (8,3), kritičari su također bili oduševljeni ovom realističnom i tužnom dramom.  Postoje čak i špekulacije da je film napisan prema istinitoj priči, što je jako tužno.

NAŠE MIŠLJENJE

Kada sam čula za ime filma i počela gledati trailer, moram priznati da sam mislila da je ovaj film neki tipični horor u kojem je otmičar zarobio djevojku koju muči. Ipak, polovično sam i pogodila, ali ovaj film nije ni sličan onom kog sam već bila zamislila u glavi. Mislim da se scenaristkinja definitivno nije pokajala, kada je odlučila da će ovo biti drama, koja bi natjerala i kamen da  proplače. Kada već pričam o radnji i o tužnoj drami, kao što sam već rekla u ovom filmu će i kamen proplakati, jer ima jako tužnih, a što je najtužnije realnih scena, koje će vam više puta natjerati suze na oči. Kad smo već kod radnje, radnja filma nije ni slična prethodnim dramama koje sam gledala i moram priznati da je ovo najbolja drama koju sam ikad pogledala, samim tim sadrži sve što jedna drama i treba sadržati.
Spomenut ću dvije glavne uloge, a to su majka koju tumači Brie Marson. Mislim da ova uloga nije mogla pripasti boljoj glumci koja bi bolje dočarala svoj zadatak, jer se jako potrudila. Njen zadatak je bio glumiti iscrpljenu, očajnu majku, koja se usprkos svih problema i dalje trudi dobro odgojiti svog sina koliko god je to moguće. Njenog sina Jackoba u filmu je tumačio mali dječak Jacob Tremblay koji je imao malo težu ulog, jer je morao glumiti dječaka koji ne zna ništa o realnom svijetu, jer ga nikada nije ni vidio, jedino što je ikad vidio jeste mala soba koja je za njega prostrani svijet iz kojeg ne želi otići. I majka i sin su imali tešku ulogu, ali su oboje stojećki prihvatili izazov i odglumili najbolje što su mogli.
Odlučila sam vam ne pričati mnogo o radnji, jer ne želim biti spojler, želim da sami pogledate film i uvjerite se zašto je toliko dobar i šta je toliko posebno u istom. Mogu vam samo reći da film govori o ljubavi roditelja prema djetetu i djeteta prema majci. U mnogim trenucima film je zaista tužan, ali i dobar. Također ovo je čista drama koja će se dopasti svim članovima porodice. Za mene je zaista jedan od boljih filmova, a i vjerovatno će biti najbolji film koji je izašao ove godine (2016.). Najviše će se dopasti ljubiteljima drame i realnih filmova, kao i tužnih filmova. Naša ukupna ocjena je 10.


RADNJA FILMA

Radnja filma smještena je u maloj sobi gdje žive petogodišnji dječak Jack i njegova majka. Žive u maloj sobi u koja im je i spavaća soba, kuhinja i kupatilo. Vrata su željezna i moguće ih je otvoriti samo putem šifre koju zna samo Old Nick koji ih tu i drži. Ogorčena zbog groznog načina života odluči smisliti način da spasi svog sina, što joj i uspijeva, kako bi joj se odužio njen sin pomogne policiji pronaći njegovu majku. Na život izvan sobe biće se jako teško privići, izrazito Jacku koji nije niti znao da svijet postoji izvan male sobe u kojoj je proveo djetinjstvo.

TRAILER0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO