Home » , , , , , , , , , » THE 5th WAVE/ PETI VAL (2016.)

THE 5th WAVE/ PETI VAL (2016.)

Naziv filma: The 5th Wave/ Peti val
Datum izlaska filma: 22.1.2016.
Redatelj: J. Blakeson
Scenarist: Susannah Grant, Akiva Goldsan
Uloge: Chloe Grace Moretz, Nick Robinson, Gabriela Lopez
Radnja: Četiri velika talasa donijeli su mnogobrojne viruse i smrti većini stanovništva na Zemlji. Dok se planira i 5 (zadnji talas) Cassie očajnički pokušava pronaći i spasiti brata.
Zemlja: USA
Žanr: Akcija, avantura
Trajanje: 1 h 52 min
IMDb ocjena: 5,2
Naša ocjena: 8


RECENZIJA

Nakon mnogobrojnih akcija i avantura koje su snimljene poput ''Harry Pottera'', ''The Lord of Rings'', ''The Hunger Games'' i mnogih drugih, na red je došla još jedna ''apokalipsa, zombi'' akcija i avantura. Riječ je o gore već pomenutom filmu ''The 5th Wave''. Film je snimljen po istoimenoj knjizi koju je napisao Rick Yancey. Film je u kinima predstavljen pred kraj januara 2016. i za neka 3 mjeseca ne možemo se pohvaliti da je dostigao dobre kritike. Iako se mnogo pričalo o filmu kritičari očito nisi sasvim oduševljeni, a ni publika, što nije slučaj i sa mnom.


NAŠE MIŠLJENJE

Dugo sam iščekivao ovaj film, ali u kinima u mojoj okolini ovaj film nije došao, ili sam ga ja jednostavno izostavio. Mnogo pozitivnih stvari sam slušao dugo vremena o filmu, tako da sam jedva dočekao da ga pogledam, pa sam danas vidio da je već izašao na netu sa HD kvalitetom i prijevodom, što zvuči nevjerovatno, ali je i istinito. Poče sam gledati film i svidio mi se. Inače sam ljubitelj ''apokalipsa, zombi'' filmova, pa nije ni čudo što mi se i ovaj dopao. Moram priznati da ovaj film mnogo podsjeća na film ''The Mist'', ali meni (lično) se više dopao ovaj od već pomenutog ''The Mist''. Radnja ovog filma je daleko od onoga što nismo nikada vidjeli, ali je također veoma dobro organizovana, a i scene u filmu su dobro odrađene, što djelomično možemo zahvaliti glumcima.Kod ovog filma u glumačkoj postavi našli su se Chloe Grace Mortez (mlada) glumica koja nas iz filma u film sve više iznenađuje svojom dobrom glumom. U ovom filmu glumila je Cassie, glavnu ulogu, mladu tinejdžerku kojoj se život promijeni  preko noći. Pored nje u ulogama su se dobro snašli i Nick Robinson i jedan glumac, svakako vrijedan pomena, Zackary  Arthur, najmlađi glumac koji se jako dobro snašao u svojoj ulozi Cassienog brata. Specijalnih efekata ima baš mnogo u filmu, a svaki od ''specijalnih efekata je odlično obrađen. Kvaliteta je možda za nijansu mogla biti bolja. 


Ono što mi se ne dopada kod filma jesu ''ponavljanja'', neke scene predugo traju, a ne bi trebale. Više puta je film prešao sa same teme, naravno to ne bi bilo loše, ali realno postoje mnogobrojne apsurdne scene u kojima se zapitate ''Šta se dešava?'', vani je smak svijeta, a oni su odlučili voditi ljubav u sred šume, gdje ih ''Drugi'' mogu vidjeti i ubiti. No, dobro, nisu to neke velike greške. Ipak, moja ocjena je 8 za cjelokupni film. Film će se dopasti ljubiteljima akcionih filmova, avanture, i malo više muškom polu, jer je poznato da mnoge djevojke ne preferiraju akciju.RADNJA FILMA

Cassie je tinejdžerka koja vodi idiličan život. Kao i svaka druga tinejdžerka ide na žurke i zaljubljena je u druga Bena. Jednog dana se budi i shvata da se njen život počeo mijenjati, jer se počinju dešavati čudne pojave, poput zemljotresa, poplava i slično. Ona i njena obitelj pokušaju pomoći sebi i drugima, međutim njena majka umire. Cassie sa svojim ocem i bratom odlazi na sigurno mjesto. Nakon što ih posjeti vojska USA sva djeca su primorana otići od roditelja na sigurnije mjesto. Tako i Casssie i njen brat, nakon ulaska u autobus, Sammy, Cassien brat želi medu, te Cassie na par minuta izađe iz autobusa da pronađe medu, no kada se vrati autobus je već na putu. Njen jedini cilj postaje spasiti brata od katastrofe koja je pripremljena cijelom čovječanstvu.TRAILER
0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO