ORPHAN/ SIROČE (2009.)

Naziv filma: Orphan/ Siroče
Datum izlaska filma: 24.7.2009.
Redatelj: Jaume Collet- Serra
Scenarist: David Leslie Johnson, Alex Mace
Uloge: Vera Farmiga, Peter Sarsgaard, Isabelle Fuhrman
Radnja: Četveročlana porodica je shrvana zbog gubitka petog člana, zbog čega Kate i John odlučuju usvojiti djevojčicu, te joj priuštiti sve ono što je trebala imati njihova mala djevojčica koje više nema. Usvajaju Esther, no iz dana u dan, ona će se ponašati jako čudno, zbog čega će Kate doći u kušnju da je Esther zla i da nije djevojčica za koju se predstavlja.

Zemlja: USA
Žanr: Horor, misterija, triler
Trajanje: 2 h 3 min
IMDb ocjena: 7
Naša ocjena
: 10RECENZIJA

Jako je teško uraditi originalan i neviđen horor, jer je danas takvih jako malo. Film ''Orphan'' je baš to, horor i misterija uz koju ćete uživati, a nešto ovako, vjerovatno još niste viđali na scene, zbog čega biste mogli uživati u filmu. Film je snimljen 2009. godine, a gledaoci su bili i ostali oduševljeni filmom, isto je i sa kritičarima. Mnoge poznate stranice su pisale i pričale o filmu, a i vrijedan je toga. Čak je i danas, nakon skoro 7 godina jako poznat film i veoma gledan, zbog svoje izvrsne radnje. Redatelj filma je Jaume Collet- Sera koji nas i nije toliko iznenadio, jer od njega uvijek očekujemo nešto neočekivano, poput njegovih prijašnjih filmova koji su jako popularni, ''Unknown'', ''Non- Stop'', ''House of Wax'' i jedan od ''najnovijih'', tačnije ovaj. Scenaristi su David Leslie Johnson, koji je također poznat po filmovima, ''Wrath of the Titans'', ''Red Riding Hood'' i film koji se iščekuje u 2016., ''The Conjuring 2''. Drugi, ali ne manje važan scenarist je Alex Mace, koji nije mnogo poznat.

NAŠE MIŠLJENJE

Veliki sam ljubitelj horora i misterija, ali danas to naći u jednom filmu, a uz to pronaći i originalnu radnju i dobre glumce, postalo je skoro nemoguće, ali ovaj film je dokazao suprotno. Zaista dugo nisam gledala film uz kojih sam 2 sata sjedila i uživala gledajući ga, jer su mi svi filmovi postali isti i dosadni. Mišljenje mi je promijenio film ''Orphan'' ili na našem, poznatiji kao film ''Siroče'', o kojem se i danas, nakon 7 godina i dalje priča kao o jednom od boljih filmova koji je snimljen u posljednjih 20- ak godina. Bilo je ovo i očekivati, prije svega jer je sam trailer dobar, kao i glumci, a u traileru možemo vidjeti i napetu radnju zbog koje se gledaoci još više zainteresuju za isti.
Isabelle Fuhrman je jedna do mlađih glumaca u filmu, zbog koje je, pa barem većim dijelom film i napredovao. Iako je tada bila jako mlada, svoju ulogu je prihvatila bez oklijevanja i odlično odglumila glavnu ulogu, tačnije devetogodišnju djevojčicu Esther, koja je sa jedne strane nadarena i inteligentna djevojčica, a sa druge strane tajnovita djevojčica koje se svi počinju bojati. Iako vam možda zvuči čudno, ali da, u potpunosti je uspjela istraumatizirati svoje odgajatelje, ali i mnoge druge. U drugoj ulozi je Vera Fermiga, koja je više puta pokazala svoje glumačke talente, kako u ostalim filmovima, tako i u ovom, gdje je glumila izgubljenu ženu i majku dvoje djece, koja se bori depresijom i alkoholom. Čim sam vidjela nju u jednoj od glavnih uloga, znala sam da je, vjerovatno i sam film dobar.
Radnja ovog filma je izuzetna, film je svršten u horor i misteriju. Ovaj film i jest strašan, ali ne toliko kao što smo navikli viđati u nekim natprirodnim i nerealnim filmova, tako da slobodno možemo reći da je film  ''Orphan'' realan i događaji su se lako mogli desiti i u stvarnom život, jer ne bi bilo ništa čudno u tome. Radnja je na neki način originalna, jer je jako malo filmova gdje su djeca glavne uloge i ''zvjeri'', naravno govorim samo o horor filmovima. Misterije ima mnogo i nju saznajemo tek na kraju, što je jako dobro, jer znam da mnogi od vas vole misterije, mislim ko ih ne voli? Jednostavno sve što mogu reći o filmu jeste da je bio pun pogodak i da mi se jako dopao, te je zato moja ocjena za isti 10. Najviše će se film dopasti ljubiteljima horora, trilera i misterije. Ukoliko ste pogledali film pišite u komentarima vaše mišljenje i viđenje filma.

RADNJA FILMA

Kate i John žive sa dvoje djece, ali su shrvani zbog nedavnog gubitka male djevojčice. Kate je svoju bol utapala u opijanju, a John je pokušavao održavati porodicu na okupu. No, uprkos bolu i svemu Kate se odlučila promijeniti i posvetiti porodici u potpunosti, zbog čega je prestala piti. Ona i njen muž odlučuju otići u sirotište i usvojiti djevojčicu o kojoj će se brinuti i uzdržavati ih, kao što su trebali uraditi sa djevojčicom koja je umrla. Oni usvajaju Esther, devetogodišnju i naizgled inteligentnu i šarmantu djevojčicu, koja će nakon usvajanja početi raditi čudne stvari, zbog čega će se Kate svim silama truditi da otkrije tajnu male Esther.


TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO