RED DRAGON/ CRVENI ZMAJ (2002.)

Naziv filma: Red Dragon/ Crveni zmaj
Datum izlaska filma: 4.10.2002.
Redatelj: Brett Ratner
Scenarist: Thomas Harris, Ted Tally
Uloge: Anthony Hopkins, Edward Norton, Raplh Fiennes
Radnja: Penzionisani FBI agent dobija dužnost uhvatiti ''The Tooth Fairy'' (misterioznog serijskog ubicu). Kako bi uspjeli uhvatiti ubojicu pomoći će im genij Hanibal Lektor.
Zemlja: USA
Žanr: Triler, krimi, drama
Trajanje: 2 h 4 min
IMDb ocjena: 7,2
Naša ocjena: 7,5
Pogledajte još i ''The Silence of the Lambs''


RECENZIJA

Ukoliko ste i vi ljubitelj filma ''The Silence of the Lambs'', onda je film ''Red Dragon'' definitivno za vas. Ovo je film koji je snimljen nakon gore pomenutog, ali se smatra da se u filmu ''Red Dragon'' govori o radnji prije onog iz filma ''The Silence of the Lambs''. Moram priznati da film i nije loš, ali kao i uvijek bolji je prvobitni. Redatelj ovog filma je Brett Ratner koji je poznat po mnogim drugim filmovima, a između ostalih je režisirao i film ''The Revenant'', kao i seriju ''Prison Break''. Ed Gein je zapravo inspirisao režisera da napravi ovaj film, a Ed Gein u filmu je predstavljen kao Hanibal Lektor. Više o ovim događajima i o samom liku možete pronaći na wikipediji ili klikom OVDJE


NAŠE MIŠLJENJE

Nakon pogledanog ''The Silence of the Lambs'' filma ostala sam oduševljena, kao i mnogi drugi. On je za kratko vrijeme osvojio publiku i kritičare, te je osvojio i mnogobrojne nagrade za glumce, a i samu radnju. Zamislite sličan film sa skoro istom radnjom i sa istim glumcima, zvuči nevjerovatno, ali je i istinito. Jako malo ljudi zna da ovaj film uopće i postoji. Mnogi ga smatraju ''kopijom'', ali ovaj film to zapravo nije, štoviše ovo je film koji biste prvi trebali pogledati, a tek onda ''The Silence of the Lambs'', jer se radnja ovog filma dešava prije onog. 
Većina glumaca j već poznato iz ''The Silence of the Lambs'', kao što su izvanredni Anthony Hopkins, koji je u filmu poznatiji kao doktor Hanibal Lektor, inteligentni doktor, ali i kanibal i serijski ubica koji je u zatvoru. S druge strane u film ''Red Dragon'' upoznajemo se i sa novim likom, (Ralph Fiennes) koji tumači drugog serijskog ubicu kojeg FBI očajnički pokušava naći. I treći, mnogo važan je Edward Norton koji tumači Willa, čovjeka koji svakodnevno razgovara sa Hanibalom i pokušava pronaći ubojicu. Svi pomenuti glumci su odradili odličan posao, a naročito Anthony Hopkins, što nas realno i ne iznenađuje toliko od njega. Lokacije su mnogo dobre, počevši od zatvora gdje se nalazi Hanibal, do kuća, radionica i odmarališta koja su veoma dobro pogođena.
Ideja i realizacija ovog filma je odlična, smatram da je to iz više razloga. Jedan od razloga su dobre lokacije i odlični glumci koji glume u ovom filmu, drugi razlog ''uspjeha'' ovog filma je što već postoji prvobitni ''The SIlence of the Lambs'' koji je mnoge oduševio, pa se očekivalo da, ukoliko se napravi nešto slično da bi moglo dobro proći, što je zapravo bilo i istinito. Film će se dopasti ljubiteljima trilera i krimi drama, a posebno muškom spolu. IMDBbocjena je i više od zadovoljavajućeg, 7,2. Naša ocjena je 7,5.RADNJA FILMA

Penzionisani mladić dobija vrlo zahtjevan zadatak gdje mora razgovarati sa zloglašenim Hanibalom Lektorom kako bi im on pomogao u istrazi da uhvate misterioznog serijskog ubicu koji je pisao razna pisma Hanibalu tvrdeći da mu je on uzor. S obzirom da samo Hanibal zna šta se nalazi u glavi čovjeka koji čini ubistva baš kao što ih je i on činio odluči pomoći u istrazi, ali naravno to ih neće besplatno koštati.


TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO