Home » , , , , , , , , » HOROR FILMOVI SNIMLJENI PREMA SERIJSKIM UBICAMA

HOROR FILMOVI SNIMLJENI PREMA SERIJSKIM UBICAMA

Veoma je teško snimiti originalni horor, ali ne i nemoguće, jer postoje mnoge serijske ubice koje su zaista postojale i koji su bili inspiracija za mnoge brutalne i strašne horor filmove koji su snimljeni upravo po njima.


SCREAM/  VRISAK (1996.)

Legendarni film, na Balkanu poznatiji kao ''Vrisak'' snimljen je 1996. godine. Od samog početka film je imao pozitivne kritike, iako sad već stari film i danas je jako poznat, kako kod mlađe, tako i kod starije publike. Svi znamo da u glavnoj ulozi ima serijski ubica koji gledateljima nije poznat do kraja jer ima masku, no da li ste se zapitali da li je ta maska samo bila želja redatelja ili je isti bio inspirisan serijskom ubicom. Pa, na čudo mnogih moramo vas iznenaditi i reći da je Ghostface prvobitno bio inspirisan Dannyem Rollingom koji je bio i poznat kao ''Koljač iz Gejnsvila''. On je provalio u studentski dom i poubijao 5 studenata, ubrzo je uhvaćen, te je priznao i mnogo više ubistava od navedenih. Poznat je ostao i po tome što je izjavio da je ubijao kako bi postao ''poznat''.


THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE/ TEKSAŠKI MASAKR MOTORNOM PILOM (1974.)

''The Texas Chainsaw Massacre'' je kultni film iz 1974. godine. Smatra se jednim od najstrašnijih i najbrutalnijih filmova ikada snimljenih, što djelomično i jeste. Još od početka emitovanja filma bile su razne špekulacije o tome da je film istinit, tačnije da je poznata kanibalska porodica iz filma, kao i sam Leatherface uistinu postojali. Činjenica koja je sve zaprepastila i iznenadila je da je Leatherface zaista postojao, a on se zvao Ed Gein, koji je bio kanibal, a pored toga često je uzimao kožu od ljudi i pravio maske od istih. Nakon uhićenja priznao je svoje zločine i izjavio da se ne kaje za iste. Policija je u njegovoj kući pronašla mnoge ljudske ostatke, kao i ljudsku kožu koja je bila prekrivena na namještaju.
THE SILENCE OF THE LAMBS/ KAD JAGANJCI UTIHNU (1991.)

Jedan od filmova koji je dobio dosta pozitivne kritike i za kratko vrijeme postao filmski hit je film ''The Silence of the Lambs''. Mnogi su film smatrali dosta strašnim, što on zapravo i nije, više bi se mogao svrstati u psihološki triler. Ipak postoji jedna zapanjujuća činjenica, a to je da je Hanibal Lektor kojeg možemo vidjeti u filmu zapravo postojao i u stvarnom životu. Tomas Haris (režiser filma) je jedom prilikom završio u zavoru gdje je upoznao zloglašenog masovnog ubicu i doktora Alfreda Bali Trevina koji je ubio svog najboljeg prijatelja i njegovu ljubavnicu te njihova tijela raskomadao. Smatra se da je odgovoran i za mnoga druga ubistva, a autopsijom je utvrđeno da neki dijelovi unutrašnjih organa nisu tu, kada su ga pitali gdje su organi on je rekao da ih je pojeo. Strašno, zar ne?
PSYCHO/ PSIHO (1960.)

Film ''Psycho'' je crno- bijeli film iz '60- ih kojeg je režisirao Alfred Hitchcock. Pored ovog filma Hitchcock je ostao upamćen najviše po ovom. Svi ste čuli za Normana Bates, glavnog aktera ovog filma, no da li ste znali da je njegov lik baziran na čovjeku koji je zaista postojao. Riječ je o Edwardu Theodorom, poznatijem kao Ed Gein, kojeg smo već pomenuli u film ''The Texas Chainsaw Massacre''. Ed Gein je bio masovni serijski ubica i kanibal uz pomoć kojeg su snimljeni mnogi poznati, kultni filmovi, pa tako je riječ i o filmu ''Psycho''. Ono što je specifično za Ed Geina i što ga povezuje sa Normanom Batesom jeste ljubav prema majci, ali i monstruozna ubistva.


THE HILLS HAVE EYES/ BRDA IMAJU OČI (1977.)

Još jedan u nizu pomenutih kultnih filmova koji je iza sebe ostavio neriješenu misteriju, a to je, kako je režiser došao na ideju za ovaj brutalni film. Naime, mnogi vjeruju da je režisera za ovaj film inspirisao istinit događaj koji se desio u 15. vijeku u okolini Edinburgha. Alexander je još kao mlad odlučio napustiti roditelje, te je otišao sa ženom živjeti u pećinu. U pećini i na brdu je proveo 25 godina, te je izgubio kontakt sa civilizacijom. Kroz tih 25 godina, oni su ubijali ljude, masakrirali, a ono što je najbrutalnije u cijeloj priči je činjenica da su ih i jeli. Kasnije su kanibali pronađeni i poubijani od strane policije i ljudi.
0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO