TAKEN/ 96 SATI (2008.)

Naziv filma: Taken/ 96 sati
Datum izlaska filma: 30.1.2009.
Redatelj: Pierre Morel
Scenarist: Luc Besson, Robert Mark Kamen 
Uloge: Liam Neeson, Maggie Grace
Radnja: Umirovljeni agent CIA- e odluči otići u Pariz kako bi spasio svoju otetu kćer. Da li su njegove vještine i dalje toliko dobre i da li će u tome zaista uspjeti?
Zemlja: USA
Žanr: Akcija, triler
Trajanje: 1 h 33 min
IMDb ocjena: 7,9
Naša ocjena
: 9
RECENZIJA

Jedan od najvećih akcijskih trilera u novijem vijeku je svakako film ''Taken''. Već po samom nazivu možete pretpostaviti o čemu se radi, za one koji  ne znaju 'taken' se prevodi kao otmica, no film je preveden kao ''96 sati'', a možemo pretpostaviti da je taj naziv zato što čovjek ima baš toliko vremena da pronađe otetu kćer. Film je imao dosta pozitivnih kritika, što je bilo i za očekivati, jer inače akcioni filmovi dosta dobro prolaze kod krtičara i publike. Film je režisirao Pierre Morel koji je i prije radio odlične filmove, poput filma ''The Transporter'', ali i mnogih drugih akcija koje su dobro prošle. Ipak, svoje remek djelo postigao je upravo ovom filmom. Film pored ovog ima još dva nastavka sa istoimenim nazivima ''Taken 2'' (2012.) i ''Taken 3'' 2013.NAŠE MIŠLJENJE

S obzirom da je film ''Taken'' jedan od, slobodno možemo reći najpoznatijih triler akcija snimljen posljednjih godina, on nije mogao proći bez naše recenzije. Vjerujem da je većina vas već gledala ovaj film, ili bar čula za isti, a ako spadate u onu treću vrstu koji nisu pogledali ovaj odlični akcioni- triler, svakako to uradite, nećete se pokajati. Film ''Taken'' je jedan od filmova koje ćete dugo pamtiti nakon što pogledate isti, možda će vam postati jedan od omiljenih, a možda će vam dugo ostati u pamćenju, kao što će pretpostavljam i meni. Radnja ovog filma je toliko dobro osmišljena, da ćete na trenutak pomisliti, je li ona istinita? Ili se redatelj stvarno mogao dosjetiti nečeg ovako dobrog? Pa, odgovore sam potražila na internetu i saznala da ovo nije istinit film, što znači da je radnja originalna i odlično osmišljena, osim ako nije snimljen po knjizi. Scenario nije toliko bogat, jer u ovom filmu nema toliko priče, više je tu ubijanja, traženja, puška i pištolja, ali to je bilo i za očekivati jer pričamo o ozbiljnoj akciji, iako nešto drugačijoj od ostalih koje ste viđali..Glumaca ima zaista mnogo od američkih glumaca, do francuza, albanaca i drugih. Ipak nećemo sve njih pojedinačno opisivati. Pričat ćemo samo o glavnim glumcima. U glavnoj ulozi našao se odlični Liam Nesson kojeg smo i ranije mogli viđati u poznatim filmovima. U ovom filmu Liam tumači glavnog aktera (Bryana) koji je imao najteži posao. U isto vrijeme morao je glumiti bezbrižnog oca, a s druge strane slomljenog čovjeka koji je spreman i ubiti samo kako bi došao do kćerke. U drugoj glavnoj ulozi je Maggie Grace (Kim) koja se i ne pojavljuje mnogo u filmu, ali je ipak glavna tema samog filma. Ona u jednom momentu glumi sretnu tinejdžerku koja ide na put u Evropu, a s druge strane uplašenu i tužnu, mentalno već odraslu djevojku koja je oteta.


''Specijalnih efekata'' u ovom filmu ima zaista mnogo, ali su i dobro odrađeni. Kvaliteta, moram priznati nije pretjerano najbolja. Lokacije i sam Pariz su djelovali nestvarno. U smislu da Pariz uopće ne liči na Pariz osim Ajfelovog tornja, koji je ionako ubačen. S druge strane lokacije gdje su prostitutke i djevojke koje su otete su dobre; prljave, skučene i mračne, kakvo bi zapravo mjesto i očekivali (mjesto gdje odvode djevojke).  Naša ukupna ocjena je 9.
RADNJA FILMA

Umirovljeni Bryan je razvoden od žene i živi sam. S druge strane ima i sedamnestogodišnju kćerku Kim. Nakon njenog rođendana ona moli svoga oca da joj dopusti da putuje u Pariz sa malo starijom prijateljicom. S obzirom da je Bryan radio u CIA-i i ima dosta iskustava, boji se tek tako pustiti kćer u Evropu. Naposljetku on pristane. Istog dana Kim i njena prijateljica na aerodromu upoznaju Pitera, ne znajući da on ima veze sa otmičarima koji love mlade djevojke i prodaju ih. Bryan postaje zabrinut kada shvati da mu se kćerka ne javlja na mobitel, ali panika prestaje kada se ona konačno javi. U razgovoru s ocem zapazi da je njena prijateljica oteta, te se i sama počinje bojati za vlastiti život. Otac joj govori šta treba uraditi, ali, nažalost i ona biva oteta. Bryan odmah odluči otići za Pariz te pronaći ljude koji su to uradi. Da li će zaista u tome i uspjeti?

TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO