Home » , , , , , , , , , » PARANOIA/ PARANOJA (2013.)

PARANOIA/ PARANOJA (2013.)

Naziv filma: Paranoia/ Paranoja
Datum izlaska filma: 16.8.2013.
Redatelj: Robert Luketic
Scenarist: Jason Hall, Barry L. Levy, Deepak Nayar
Uloge: Liam Hemsworth, Gary Oldman, Harrison Ford
Radnja: Adam se upušta u rizičan posao kako bi zaradio što više novca za svoga bolesnog oca i za sebe.
Zemlja: USA
Žanr: Drama, triler
Trajanje: 1 h 46 min
IMDb ocjena: 5,7
Naša ocjena: 6


RECENZIJA

Zadnjih godina je tehnologija toliko napredovala, da ni sami nismo svjesni što ona sve može. Za one koji se razumiju u tehnologiju ovaj film će biti razumljiv (možda čak i zanimljiv), ali za one koji nemaju pojma ništa o najnovijim android mobitelima i njihovim sposobnostima i mogućnostima, ovo će biti dosadan i nezanimljiv film. Redatelj (Robert Luketic) se u ovom filmu baš potrudio dočarati nam nešto više o tehnologiji, a i samim tim nas naučiti nečemu novom, što možda i nismo znali. Film je imao solidan budžet, ali publika i nije ostala toliko oduševljena koliko su svi očekivali, zbog čega je IMDb ocjena 5,7.NAŠE MIŠLJENJE

Tehnologija u novom stoljeću je zadivila i očarala sve. Skoro je nemoguće zamisliti da neko ne zna koristiti računar ili mobitel, štoviše smatra se da će se za par godina smatrati nepismen onaj koji ne bude znao koristiti računar, a kako i ne bi kada je internet i sama tehnologija dostigla vrhunac. No, očito uvijek može bolje. Ovaj film govori upravo o tome, o tehnologiji i njenoj moći koja iz dana u dan raste. Mislim da je ovaj film veoma dobro osmišljen, izrazito za današnjicu i za mlađe koji ne mogu bez tehnologije. Iako ona ima svoje dobre strane, nikada nismo razmišljali da može imati i loše. U ovom filmu možemo vidjeti mladog dečka koji zajedno sa prijateljima dobija otkaz u jednoj od poznatijih tvrtki za pravljenje mobitela. Nakon toga postaje očajan, te se odluči osvetiti šefu, ne znajući da će ga osveta odvesti u propast.
Film, nažalsot, nije najbolje prošao kod publike i kritičara. Iskreno, razlog tome zaista ni sam ne znam. Meni film nije loš, jer, realno ideja je bila dobra, a i ne možemo reći da je loše realizovana, no očito je nešto pošlo po zlu zbog čega se ovaj film nije proslavio. Ja (lično) kada sam prvi put pogledao trailer za ovaj film pomislio sam da je u pitanju akcija, zbog čega sam i pogledao film, ali na moju nesreću ovo nije ni blizu akcije, štoviše, za mene je ovo čista drama, a od akcije ništa, osim ako ne brojimo onih 10- ak minuta akcije što bi se moglo izdvojiti. Scenario je vrlo bogat, lokacija je odlična, a ono što mi je zapelo za oko je stan koji Adam (Liam Hemsworth) dobija. Pored stana i kuća, tu su i luksuzna, dobra auta. Svakako ne možemo da ne spomenemo obje tvrtke, čiji su enterijeri odlični. 
Što se tiče glumačke postave, tu je Liam Hemsworth koji tumači glavnog aktera, inteligentnog, zgodnog i odlučnog dečka Adama. Pored toga tu su dva starija glumca, Gary Oldman koji tumači Nicolasa iz tvrtke Wyatt Corp i Harrison Ford koji glumi glavnog šefa (Jocka) iz tvrtke Eikon. Eh sad, postoji jedna stvar koja mi se ne dopada, a iskreno utjecala je i na samu ocjenu, tako da ne može se reći da je sitnica u pitanju. Dakle, na početku filma se ništa ne dešava osim čiste drame i uvoda koji traje predugo. Prava radnja i najzanimljiviji dio počinju tek pred kraj filma što je minus. S druge strane se film ne završava zanimljivo, u smislu da nije nešto što nismo očekivali. Uzmimo u obzir sve i zaključimo da će se film dopasti ljubiteljima tehnologije i drame. Ocjena je 6.RADNJA FILMA

Adam je mladić koji već duže vrijeme radi u tvrtki i bavi se tehnologijom i samim pravljenjem mobitela kako bi pomogao svom bolesnom ocu. Ipak nakon što dobije otkaz, on i njegovi prijatelji se odluče osvetiti svom šefu, te odlaze u bar gdje počinju trošiti šefov novac sa kartice. Adam će u istom baru upoznati lijepu i šarmantnu Emmu, s kojom će provesti jednu noć. Nakon burne noći Adam saznaje da ga je njegov, sad već bivši šef zvao na razgovor. Iako je očekivao da bi Nicolas (njegov šef) mogao napraviti problem zbog potrošenog novca, on mu zapravo predlaže posao u tvrtki Eikon koja je izumila novi mobitel, a Adamov zadatak je da sazna kakav je to model mobitela kako bi protivnička firma mogla kopirati isti. On pristaje, ali ne shvata zapravo opsanost samog zadatka koji je dobio.


TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO