Home » , , , , , , , , » OUIJA/ PRIZIVANJE DUHOVA (2014.)

OUIJA/ PRIZIVANJE DUHOVA (2014.)

Naziv filma: Ouija/ Prizivanje duhova
Datum izlaska filma:
24.10.2014.
Redatelj: Stiles White
Scenarist: Juliet Snowden, Stiles White
Uloge: Olivia Cooke, Ana Coto, Daren Kegasoff
Radnja: Grupa tinejdžera pkuša kontaktirati drugi svijet kako bi saznali zašto je njihova prijateljica počinila samoubistvo. No ono na što ne slute je da je prije smrti koristila ploču za prizivanje duhova koju oni sada koriste, zbog čega će se morati suočiti sa strašnim mračnim silama.
Zemlja: USA
Žanr: Horor
Trajanje: 89 min
IMDb ocjena: 4,4
Naša ocjena: 5

RECENZIJA

Film ''Ouija'' je nešto noviji film, koji se za ovo kratko vrijeme i nije proslavio. Iako nas je Stiles White dosada uvijek oduševljavao svojim filmovima, kao što su ''The Sixth Sense'', ''Knowing'', ''Interwiew with the Vampire'' i mnogim drugim filmovima koji su imali veoma pozitivne kritike, moglo se očekivati isto i od ovog filma, ali, ipak desilo se suprotno. Film nije dobro prošao kod gledaoca, ali ni kod kritičara, ali ipak njegova zarada je i više nego odlična. Budžet za ovaj film je bio veoma mali, a zarada filma je bila poprilično dobra za ono što ovaj film nudi. Moramo napomenuti da je redatelja za ovaj film inspirisala sama 'Ouija', a ukoliko ne znate šta je to, to je ploča za prizivanje duhova o kojoj više možete pročitati na wikipediji.
NAŠE MIŠLJENJE

Tinejdžerski horori obično ne prolaze dobro, pa se to može reći i za ovaj. Film je izašao za vrijeme Helloween-a što je vjerovatno mnoge privuklo u kina, te na taj način izmamilo ljudima dosta novca iz džepa, no kakva su zapravo bila mišljenja o samom filmu. Pa, ne znam za njih, ali po IMDb ocjeni moglo bi se zaključiti da su mišljenja veoma loša. Mislim da je to zbog 'otrcane' priče koju smo i čuli, i vidjeli milion puta u filmovima. Za osobe koje po prvi put gledaju horore ovo će biti nešto nečuveno i odlično, ali za one iskusne ljubitelje horora, ovo je veoma dosadno. Priča nije neviđena, a i nije zanimljivo gledati horor koji nije strašan, osim par scena koje se dešavaju pred kraj filma. Ipak, budimo iskreni ni te scene 'na prepad' nisu dobro prošlo, jer duhove koje vidimo u ovom filmu su priče za malu djecu. Scenario nije loš, glumačka postava također. Ali onda se postavlja pitanje šta je krenulo po zlu i zašto film nije ispao tako dobar?
Pretpostavimo da je zbog par sitnica. Prva stvar je što tinejdžerski horori uopće, ma bilo kakvi bili ne prođu dobro kod same publike. Slijedeća stvar je što su priče o duhovima toliko zastarjele i dosadne da se u današnjim, novijim hororima skoro uopće ni ne koriste. Tu je i glumačka postava koja nam je dosta nepoznata, što je još više odbilo gledaoce. Iako je, kao što rekoh, glumačka postava ne toliko poznata, glumci su se veoma dobro snašli i poprilično odradili svoj dio posla. U tim ulogama najbolje se pokazala Olivia Cooke, koja nam je poznatija iz serije ''Bates Motel''. Ona tumači glavnu ulogu i pokretačicu prizivanja duhova. Glumi hrabru i odlučnu djevojku koja je spremna riskirati i vlastiti život kako bi spasila svoje prijatelje. Tu je i Shelley Henning, (koju ste mogli vidjeti u seriji ''Teen Wolf'' ili u nešto novijem filmu od ovog, ''Unfriended'') iako u filmu glumi u malo scena, ona je ipak veoma dobra glumica, a i jedna je od glavnih. Smatram da su ove dvije glumice jedne od onih koje su vrijedne spomena. Sad želim pričati o kvaliteti koja je poprilično dobra, osim ''mračnih'' scena u podrumu koje i nisu ispale najbolje. Postoji dosta nerealnih scena, kao što su npr., kako jedna mršava tinejdžerka uspijeva polomiti tolike daske? Ili, npr. kako uspijeva izaći iz prašnjavog tavana potpuno čista i netaknuta? Pitanja na koja ne možemo dobiti odgovor, jer je sam odgovor očit. Redatelj, kao i scenarist se nisu potrudili upotpuniti atmosferu, a i same scene koje su trebale biti realnije, a da ne pričam o scenama u kojima se pojavljuju duhovi. Sve u svemu film će se dopasti ljubiteljima natprirodnog i horora. IMDb ocjena je 4,4, a naša je 5. Svakako moram dodati da film nije dobro odrađen, ali se može bez problema odgledati, a i ne traje dugo.RADNJA FILMA

Debbie je mlada djevojka koja je odlučila okončati svoj život. S druge strane tu su njeni najbolji prijatelji, kao i njen dečko koji ne vjeruju da je to sama uradila. Kako bi saznali pravu istinu Laine im odluči pokazati 'Ouija' ploču uz pomoć koje bi mogli kontaktirati svoju prijateljicu koja više nije s njima. Već nakon prvog pokušaja otvorili su mračna vrata između ovog i drugog svijeta, nakon čega će svaki od njih suočiti sa zlim duhovima željnim osvete.


TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO