THE EXORCISM OF EMILY ROSE/ EGZORCIZAM EMILY ROSE (2005.)


Naziv filma: The Exorcism of Emily Rose/ Egzorcizam Emily Rose
Datum izlaska filma: 9.9.2005.
Redatelj: Scott Derrickson
Scenarist: Paul Harris Boardman, Scott Derrickson
Uloge: Laura Linney, Tom Wilkinson, Jennifer Carpenter
Radnja: Mlada odvjetnica dobija zadatak da odbrani svećenika koji je vršio egzorcizam nad mladom djevojkom nakon čega je ona umrla.
Zemlja: USA
Žanr: Drama, horor, triler
Trajanje: 1h 59min
IMDb ocjena: 6,7
Naša ocjena: 9


RECENZIJA

Nakon kultnog filma ''The Exorcist'', ''nedavno'', tačnije, 2005. godine snimljen je sličan film. Naime, film je snimljen prema istinitom događaju, koji se desio '60- ih godina. Naime, djevojka (njemica) po imenu Anneliese Michel, prvi napad dobila je sa 16 godina. Iako je bila u vjeri ona je bila opsjednuta čak sa 6 demona, te su 67 puta izvršili nažalost neuspješan egzorcizam. U 23 godini ona umire, smatra se da je imala 30 kilograma kada je umrla, te da ništa nije jela niti pila, naime demoni joj to nisu dozvoljavali što je i dovelo do njene smrti. 
Režiser ovog filma je vjerujem svima dobro poznat po filmovima ''Sinister'', ''Deliver Us from Devil'', a također onaj koji mu je ponajviše donio slavu je upravo ovaj. 


NAŠE MIŠLJENJE

Jedan od (slobodno mogu reći) najpopularnijih horora u novom mileniju je svakako film ''The Exorcism of Emily Rose'', naravno nije nadmašio poznatog .''The Exorcist'', ali je svakako za kratko vrijeme dobio veliku zainteresiranost kod ljudi. Mislim da je to većim dijelom zato što je film istinit, ali svakako i veoma dobar. Film govori o svećeniku koji je optužen za ubistvo Emily Rose, koja je navodno umrla od epilepsije, psihičkog poremećaja i šizofrenije u isto vrijeme, tako su bar smatrali doktori, no njeni roditelji koji su itekako u vjeri pozivaju svećenika koji pokušava istjerati đavola iz nje, no to mu ne uspijeva, te ona umire.


Ovo je jedan od zaista boljih filmova koje sam pogledala, iako po traileru filma, kao i slikama možete misliti da je to jedan od najstrašnijih filmova, ali činjenica je da nije, to bar ja smatram,. Zaista postoji strašnih scena, koje će vas trgnuti, ali nije toliko strašan da bi se svrstao u horore, s druge strane nije toliko ni običan da bio bio svrstan u dramu, pa se može reći da je ovo horor drama. Ovaj film je svakako bio pun pogodak, mislim po svemu. Prvo bih spomenula glavnu ulogu, koja je itekako vrijedna spomena, Jennifer Carpenter, koja tumači samu Emily Rose. Mislim da je glumica bila pun pogodak po svemu, po godinama i po samoj glumi opsjednutosti. Radnja filma je također veoma dobro osmišljena, jer nas odvodi u stara vremena, kada je vlast bila nešto drugačija, kao i sama pomisao na egzorcizam i samo vjerovanje u demone. Mislim da će se film dopasti osobama koje vole brutalnost i horore. Svakako ako volite film ''The Exorcist'' voljet ćete i ovaj.Naša ocjena je 9.


RADNJA FILMA

Odvjetnica dobija slučaj da odbrani svećenika koji je navodno ubio 19 godišnju djevojku Emily Rose kada je vršio egzorcizam nad njom. Doktori uvjeravaju porotu da je Emily bila bolesna djevojka koja je bolovala od epilepsije, šizofrenije, pa čak i psihičkog poremećaja, ali kako su njeni roditelji bili u vjeri doveli su svećenika kako bi on izvršio egzorcizam i istjerao đavole iz Emily, ali ona nije jela, niti pila te je umrla. Na odvjetnici i svećeniku ostaje da uvjere porotu da demoni zaista postoje, te da je jedna od njihovih meta bila Emily Rose.TRAILER


Pogledajte još: ''The Exorcist''

Ako vam se recenzija dopada i želite ostati u toku sa ostalim filmovima zapratite nas na našoj fb stranici klikom OVDJE

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO