Home » , , , , , , , , , » PERFUME: THE STORY OF A MURDERER/ PARFEM: POVIJEST JEDNOG UBOJICE (2006.)

PERFUME: THE STORY OF A MURDERER/ PARFEM: POVIJEST JEDNOG UBOJICE (2006.)

Naziv filma:  Perfume: The Story of a Murderer/ Parfem: Povijest jednog ubojice
Datum izlaska filma: 5.1.2006.
Redatelj: Tom Tykwer
Scenarist: Andrew Birkin, Bernd Eichinger
Uloge: Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman
Radnja: Jean Baptiste Grenouille, rođen je sa superiornim mirisnim čulom. Kako bi iskoristio svoje moći on odlučuje napraviti unikatni parfem od žena, koje će prvo morati ubiti.
Zemlja:  USA
Žanr: Krimi, drama, fantazija
Trajanje: 2h 27min
IMDb ocjena: 7,5
Naša ocjena: 7,5RECENZIJA

Film koji je snimljen 2006. godine, te je za veoma kratko vrijeme imao veoma pozitivne kritike. Čak je i njegova IMDb ocjena veoma visoka, bolja od većine starijih, pa možda čak i popularnijih filmova. Snimljen je po knjizi sa istoimenim nazivom koju je napisao Patrick Suskind. Dok je ovaj film režisirao Tom Tykwer koji vam je vjerovatno poznatiji po filmu ''Run Lola Run'', kao i ''Cloud Atlas'' između ostalih njegovih filmova našao se i ovaj.


NAŠE MIŠLJENJE 

Da li ste se ikada zapitali što serijske ubojice natjera da postanu serijske ubojice? Pa, ako niste nakon ovog filma ćete se itekako zapitati. 
Radnja ovog filma uopće nije kao kod ostalih trilera na koje ste svakodnevno navikli viđati, zapravo zanimljiva činjenica je ta da ovo uopće nije triler, tačnije jeste ali domininantna je drama i krimi. Film govori o siromašnom mladiću koji još od rođenja ima poseban dar, dar za čulo mirisa. Meni lično se ovaj film jako dopao i definitivno je jedan od filmova koje možete pogledati uvijek i u svako doba dana ili noći. Nije  toliko strašan, pomalo je brutalan ako uzmemo činjenicu da on ubija žene, uzima njihovu kožu i samu srž njihovog mirisa.

U ovom filmu dopalo mi se dosta toga, prije svega radnja koja je poprilično originalna. Naime, nije da nismo viđali filmove sa serijskim ubicama, ali ovakve serijske ubice koje to rade samo zbog dobrog parfema koji bi im poslije mogao donijeti slavu svakako nismo viđali. Što se tiče glumaca izdvojila bih samo jednog, onog koji je dominantan, a to je Ben Whishaw, smatram da je izuzetno dobar glumac, te da se to i pokazalo upravo u ovom filmu. Što se tiče ostalih likova ne mogu puno reći jer su svi ostali likovi samo prolazni. Ono što mi se ne dopada je to što gledaoc u filmu može vidjeti samo mrak i tamu, skoro u čitavom filmu se radnja uglavnom dešava noći, te su jedva primjetna lica glumaca što je nažalost veliki minus. Ipak većini to nije zasmetalo pa su kritike ovog filma veoma pozitivne, a IMDb ocjena je poprilično zadovoljavajuća (7,5). Mislim da će se ovaj film mnogima dopasti, također je jedan od rijetkih filmova koji se može preporučiti svima, a najviše će se dopasti ljubiteljima trilera.


RADNJA FILMA

Jean je siromašni mladić koji živi sam. On se dosta razlikuje od ostalih po svom posebnom daru, taj dar ima još od malena, a to je dar za mirisom koji može osjetiti čak i na nekoliko metara. Jednog dana počinje raditi i pomagati jednom poznatom čovjeku koji pravi parfeme, međutim, Jean se ne zadovoljava samo time, te naumi napraviti svoj vlastiti i unikatni parfem od posebnih sastojaka i od žena koje će prethodno morati ubiti.TRAILERAko vam se recenzija dopala i želite ostati u toku to možete uraditi klikom OVDJE 


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO