Home » , , , , , , , » HOSTEL/ HOSTEL (2005.)

HOSTEL/ HOSTEL (2005.)

Naziv filma: Hostel/ Hostel
Datum izlaska filma: 6.1.2006.
Redatelj: Eli Roth
Scenarist: Eli Roth
Uloge: Jay Hernandez, Derek Richardson, Eythor Gudjonsson
Radnja: Dva priajtelja i njihov poznanik odlaze u slovački grad u potrazi za ženama, na koje će i naići. No kada njihov poznanik, Oli nestane nastaje opći kaos, nakon čega i njih same očekuje pakao.
Zemlja: USA
Žanr: Horor
Trajanje: 1h 33min
IMDb ocjena: 5,9
Naša ocjena: 4


RECENZIJA

Nakon novog filma Eli Roth-a ''Knock, Knock'' koji sam pogledao u jednom dahu očekivao sam da će isto biti i sa filmom ''Hostel'' koji je imao podijeljena mišljenja gledaoca. Inače nikada film ne gledam ukoliko prvo ne pogledam trailer, ali s obzirom da su svi ljubitelji horora hvalili ovaj film odlučih ga (nažalost) pogledati bez trailera. I moram priznati da sam se razočarao, to je vjerovatno zato što sam imao prevelika očekivanja. Nakon poznatijeg filma ''Cabin Fever'' čiji je režiser također Eli Roth očekivao sam nešto specijalno, no ipak su njegovi filmovi očito poznati po podijeljenim mišljenjima ljudi, te nikada neće biti samo dobar ili samo loš film, uvijek će biti nešto između. Zanimljivo je i da film ima 3 nastavka sa istoimenim nazivom, pa ukoliko vam se ovaj film dopadne možete pogledati i preostala 2 djela.
NAŠE MIŠLJENJE

Film ''Hostel'' je jedan od horora o kojem se mnogo pričalo i priča. Naime, pričalo se da će to biti jedan od najbrutalnijih horor filmova, te da je za ovaj film korišteno preko 150 tegli krvi. Naravno nakon što sam to pročitao odmah sam pomislio, ovo je neki hororčina, no baš suprotno. Smatram da je ovaj film loša kopija kultnog ''The Texas Chainsaw Massacree'' filma, također dosta podsjeća na film ''Saw'', a s druge strane mu nije ni do koljena. Ovaj film je imao podijeljena mišljenja. S jedne strane film je erotičan, dok s druge strane imamo horor, tačnije strašne scene, koje su zapravo prisutne samo pred kraj filma. Film ima dosta propusta i dosta toga što se, kako meni, tako i drugima ne dopada. Prije svega radnja filma i sam početak filma je pomalo glup. Dakle tu su dva amerikanca koja su u Islandu upoznali još jednog čovjeka, koji se pridružio njihovom putovanju. Sad razmislite da li biste vi potpunog neznanca pustili da putuje sa vama, da spava u istoj sobi s vama itd. Ja ne bih, ne znam za vas.

Prvih sat vremena filma se bukvalno ništa strašno ne dešava, iako je ovo navodno ''horor'', pa prije bih rekao da je ovo nešto između erotike i trilera, izrazito početak. Što se tiče glumaca svi su bili poprilično dobri, ali mi je jedan od njih dosta zapeo za oko, riječ je o Dereku Richardsonu koji tumači Josha, on je najgore odradio posao, što ćete primijetiti u sceni gdje on vrišti od bola, uopšte se nije unio u svoj lik, te je to vrištanje izgledalo kao neka neslana šala iz komedija. Što se tiče kvalitete filma, nije toliko loše osim što su scene koje su snimane vani loše odrađene, u smislu da imate trip kao da je magla, ili je jednostavno loše odrađena montaža. Da napomenem još nešto. Krv koja je navodno trebala biti dominantna u filmu je prisutna svega 20 minuta od sat i po' vremena (koliko traje sam film), što zapravo govori o neoriginalnosti i loše odrađenoj radnji. Iz svega možemo zaključiti da radnja filma zapravo počinje tek nakon pola sata filma, možda čak i više, što film čini veoma dosadnim, a pored toga ono što se nikome nije dopalo je kraj koji nas ostavlja u neizvjesnosti i uopšte nema smisla, baš kao i u ostali Rothovim filmovima. Sve u svemu ovo je film koji nikako ne bih preporučio mlađima ispod 18 godina, zbog vulgarnosti, psovki i seksualnih scena.RADNJA FILMA

Paxon i Josh su amerikanci, koji su odlučili posjetiti Evropu. Oli je njihov poznanik kojeg su sreli na Islandu i poveli sa sobom. Oni se nalaze u Amsterdamu, te im je jedini cilj drogiranje, opijanje i žene. Jedne večeri sretnu Alexa koji ih je spasio, te u razgovoru s njim, Alex im predlaže da odu u Slovačku u poseban Hostel, gdje će naići na mnoge djevojke. Odlučuju ga poslušati, te odlaze za Slovačku gdje pronalaze zgodne i lijepe, mlade djevojke sa kojima se upuštaju u aferu neznajući da je njihov jedini cilj zavesti ih i odvesti u propast.TRAILER


Pogledajte još: ''Saw'' i ''The Human Centipede''

Ukoliko vam se recenzija dopada posjetite nas i na fb stranici klikom OVDJE, te tako ostanite u toku sa svim recenzijama.

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO