Home » , , , , , , , , , » SCHOOL OF ROCK/ ROCK'N' ROLL ŠKOLA (2003.)

SCHOOL OF ROCK/ ROCK'N' ROLL ŠKOLA (2003.)

Naziv filma: School of Rock/ Rock'n' roll škola
Datum izlaska filma: 3.10.2003.
Redatelj: Richard Linklater
Scenarist: Mike White
Uloge: Jack Black, Mike White, Joan Cusack
Radnja: Nakon što je izbačen iz rock benda , Dewey Finn postaje učitelj koji dolazi kao zamjena za strogu osnovnu privatnu školu. Iako nema nikakvog iskustva kao učitelj on će stvoriti svoj vlastiti rock bend sa djecom.
Zemlja: USA
Žanr: Komedija, mjuzikl
Trajanje: 1h 48min
IMDb ocjena: 7,1
Naša ocjena: 6,2


RECENZIJA

Film koji sam odgledala prije par godina, koji me je dosta zabavio i uz koji sam se baš nasmijala bio je film ''School of Rock''. Kao što već možete pretpostaviti riječ je o mjuzikl komediji koju bih slobodno mogla preporučiti cijeloj porodici, jer će se cijela porodica uz ovaj film itekako nasmijati. Film je režisirao Richard Linklater koji uglavnom piše ljubavne drame, jedan od njegovih poznatijih filmova je ''Before Sunrise'', ''Before Midnight'', ''Before Sunset'', pa tako i ''School of Rock'' koji se razlikuje od navedenih upravo po žanru.


NAŠE MIŠLJENJE

Kao što sam već rekla film sam pogledala jako davno, no bez obzira na to jako dobro se sjećam određenih, smješnijih scena u filmu, a s obzirom da volite komedije odlučila sam nešto više reći o ovom filmu. Dakle, snimljen je 2003. godine, iako nije toliko poznat, nominovan je za neke manje nagrade, a i IMDb ocjena mu je poprilično dobra. Ali ako rezimiramo sve, od početka do kraja filma ni ne čudi me što film ima dosta pozitivnih kritika. Prvo što možemo spomenuti u ovom filmu je dobra kvaliteta, iako je film snimljen prije više od 10 godina njegova kvaliteta je veoma dobra, pa čak bi se mogla porediti i sa današnji filmovima koji svakodnevno izlaze. 

Pored dobre kvalitete filma, glavni glumac Jack Black je (po meni) odlično odglumio svoju može se reći težu ulogu u filmu. Veoma je komičan, sarkastičan, ali i simpatičan lik, a jedini cilj mu je osnovati rock grupu, pa makar to bilo i sa djecom. I jedina stvar koja mi se ne dopada kod filma i zbog čega je moja ocjena 6,2 je radnja koje kao da nema. Jedina radnja je zapravo kuća i škola, a jedini cilj filma je muzika zbog čega me ovo više podsjeća na neki dokumentarac o nekoj poznatoj rock grupi nego na film. Da rezimiramo i ne dužimo, film će se najviše dopasti rokerima i onima koji vole komedije i mislim da će se film više dopasti muškom polu i djeci.


RADNJA FILMA

Dewey je propali roker koji je izbačen iz rock grupe zbog čega pada u depresiju. Pored toga nezaposlen je i živi kod prijatelja koji mu govori da mora uložiti nešto novca u kuću ili može otići iz iste. Međutim Dewey pronalazi riješenje nakon što igrom slučaja dobije posao učitelja u jednoj od strogih osnovnih škola. Kako nikada nije bio učitelj, on odlučuje djecu naučiti onome što jedino zna, sviranju, pjevanju i općenito o rock'n' rollu.


TRAILER
Ukoliko vam se recenzija dopala i želite ostati u toku sa svim novim recenzijama na blogu možete nas podržati na fb stranici i na taj način biti u toku: Filmtastično


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO