TOP 10 ODLIČNIH AMERIČKIH SERIJA

Ukoliko ste spremni da pogledate neku američku seriju, ali ne znate odakle početi, smatramo da će vam ovih top 10 serija pomoći da lakše donesete odluku.


10. ''THE CARRIE DIARIES/ CARRIEN DNEVNIK'' (2013- 2014)

Svi koji vole seriju ''Sex and the City'' voljet će i ovu seriju, jer se u ovoj seriji spominje svima dobro poznata Carrie Bradshaw iz gore napomenute serije. Serija je snimljena u novije doba, ali je radnja iz 80- ih i govori o događajima prije serije ''Sex and the City''. Ovo je mini serija od samo 2 sezone od po 12 epizoda. Seriju bih više preporučila tinejdžerima, jer serija i jeste tinejdžerska. IMDb ocjena 7. Naša ocjena 7.

Carrie Bradshaw je tinejdžerica koja ide u srednju školu i ima samo jednu želju, postati pisac. U međuvremenu upoznaje dečka u kojeg se ludo zaljubljuje, no on je ženskaroš, bogat je i mnogo drugačiji od nje, ali uprkos svemu njeni snovi ubrzo postaju stvarnost.


9. ''SMALLVILLE'' (2001- 2010)

''Smallville'' je još jedna u nizu natprirodnih serija, koja je sa snimanjem počela 2001. godine kada je snimljena 1. od deset sezona. Svaka sezona ima po 20- 25 epizoda. Snimanje je završeno 10. sezonom 2010. godine. Ovu seriju preporučujem tinejdžerima, ali će se svakako svidjeti i odraslima. IMDb ocjena 7,5. Naša ocjena 7.Smallville je gradić u kojem živi Clark Kent, tinejdžer koji živi sa svojim roditeljima na farmi. No, on nije obični tinejdžer, on ima posebne moći koje pokušava skriti od svih prijatelja. Za njegove moći znaju samo njegovi roditelji i on, ali svakog dana saznaje nešto novo o sebi i o svojim super moćima.


8. ''TRUE BLOOD/ ISTINSKA KRV'' (2008- 2014)Kao što već vjerovatno pretpostavljate ''True Blood'' je serija o vampirima (meni jedne od omiljenih serija). Snimanje serije je počelo 2008. godine i prva sezona se sastojala od 12 epizoda, s obzirom da je imala pozitivne kritike, sljedeće godine se počela emitovati i druga sezona. Serija ima 7 sezona i završena je prošle (2014.) godine. Ovu seriju preporučujem samo i isključivo starijima, jer smatram da serija ima mnogo scena koji gledatelji ispod 18 godina ne bi trebali gledati. IMDb ocjena je 8. Naša ocjena je 7.Bon Temps je mali gradić u kojem postoje razna natrirodna bića, ljudima su poznati samo jedni, vampiri, koji se hrane pićem koje je napravljeno isključivo za njih i zove se ''True Blood''.
Sookie Stachouse je mlada konobarica koja jedne večeri konačno upoznaje vampira, Billa i upušta se u svijet natprirodnog.


7. ''BATES MOTEL/ BATES MOTEL'' (2013- ...)

Svi oni koji vole film ''Psycho'' iz ranih 60- ih voljet će i ovu seriju, jer je ova serija bazirana na tom filmu i govori o događajima prije filma ''Psycho'' samo u novijem vremenu. Ovo je tipična porodična drama sa dosta misterije u sebi. Snimanje je počelo 2013. godine, dosada su snimljene 3 sezone od po 10 epizoda, a iduće (2016) godine nas očekuje 4. sezona. Ova serija će se svidjeti i starijima i mlađima, jer kao što sam rekla serija je baš porodična.
IMDb ocjena je 8,1. Naša ocjena je 7,5.

Norman Bates je tinejdžer koji se nakon smrti svog oca doseljava u novi gradić zajedno sa majkom Normom Bates. Kako bi započeli iznova, oni kupuju motel koji nazivaju po svojim prezimenom - ''Bates Motel''. No ni tamo neće pronaći svoj mir.


6. ''PRISON BREAK/ BIJEG IZ ZATVORA/ ZAKON BRAĆE'' (2005- 2009)

Serija ''Prison Break'' je serija koja je ''davno'' snimljena i završena, mislim da je većina čula za ovu seriju, a za one koji nisu čuli za nju preporučujem da ju pogledate. Ovo je dramska serija koja govori o zatvoru i o dvojici braće koja su se našla u njemu. Serija je sa snimanjem počela 2005. godine, a završila 2009. godine. Ovu seriju preporučujem i mlađima i starijima, iako mislim da će se više svidjeti starijima i muškoj populaciji. IMDb ocjena je 8,5. Naša ocjena je 8,5.
Michael je dečko koji bi učinio sve za svog brata. Nakon što njegov brat, Lincoln završava u zatvor, Michael odlučuje napraviti sve kako bi ga izbavio iz njega. Kako bi ga izbavio iz zatvora morat će i sam završiti u njemu.


5. ''PRETTY LITTLE LIARS/ SLATKE MALE LAŽLJIVICE'' (2010- ...)

''Pretty Little Liars'' je serija za koju ste vjerovatno čuli, ovo je meni (lično) omiljena serija, ako pričamo o misteriji. Ovo je serija koju će zavoljeti sve cure, no ne znači da se neće svidjeti i muškarcima. Serija, kao što joj i naziv kaže govori o prijateljicama koje su zgodne, lijepe, no pored toga svaka od njih ima mračnu tajnu i mnogo laži. Serija je sa snimanjem počela 2010. godine, dosada ima 5 sezona, a 6. -a sezona se emituje.  Seriju preporučujem tinejdžerima (jer u seriji i jesu tinejdžeri), ali i starijima jer je ovo odlična misterija. Mislim da će se serija više svidjeti ženskoj populaciji, ali lično poznajem neke muškarce kojima se serija dopala. IMDb ocjena je 7,9. Naša ocjena je 9.

Pet prijateljica jedne večeri odlučuju otići na vikendicu. Nakon što se bude shvataju da jedne od njih nema. Godinu dana nakon njenog nestanka pronalaze njeno tijelo, nakon čega ostatak prijateljica počinje dobivati prijeteće poruke o njihovim tajnama i lažima koje je znala samo Alison, osoba od koje dobivaju poruke se potpisuje sa A, baš kao što je Alison to radila.


4. ''THE VAMPIRE DIARIES/ VAMPIRSKI DNEVNICI'' (2009- ...)

''The Vampire Diaries'' je još jedna natprirodna serija koja govori o vampirima. Snimljena je po istoimenoj knjizi koju je napisala L.J. Sith. Ovo je također serija koja je dosta popularna, kako među tinejdžerima, tako i kod onih nešto starijih. Sa snimanjem je počela 2009. godine i dosada ima 6 sezona, dok se 7 sezona očekuje uskoro. Seriju preporučujem svima, pogotovo onima koji vole vampire. IMDb ocjena je 8. Naša ocjena je 9.Elena Gilbert je tinejdžerka koja živi sa tetkom i bratom, dok je roditelje izgubila. Nakon što se u školi pojavi misteriozni Stefan ona počinje komunicirati s njim, te se ubrzo zaljubljuje. Pored njega upozna i njegovog brata, Damona koji je potpuna suprotnost dobrom Stefanu. Elena ubrzo shvata da su oni nešto više od ljudi.


3. ''AMERICAN HORROR STORY/ AMERIČKA HOROR PRIČA'' (2011- ...)

''American Horror Story'' je jedna od najpoznatijih Američkih horor serija, koja je zaludjela sve. Serija je veoma zanimljiva, ima 4 sezone, dok će se 5 emitovati u oktobru. Svaka sezona ima po 12 epizoda. Ono što je zanimljivo kod serije da su u svakoj sezoni isti glumci, ali je radnja drugačija, tako se prva sezona zove ''Murder House'' koja govori o ukletoj kući u koju se useljava porodica, 2. sezona ''Asylum'' govori o zloglasnoj ludnici iz starih vremena, 3. sezona ''Coven'' (i po meni najbolja sezona) govori o vješticama, 4. sezona se zove ''Freak Show'' i govori o cirkusu u kojem borave i rade ljudi koju su drugačiji od nas i 5. sezona se zove ''Hotel''. Seriju preporučujem svim ljubiteljima horor žanra. IMDb ocjena 8,3. Naša ocjena 10.

Serija govori o tročlanoj porodici koja se preseljava u kuću, u kojoj ne zna da se nalaze duhovi. Nakon nekog vremena počinju primjećivati čudne stvari koje se dešavaju, kao i čudne komšije.


2. ''SUPERNATURAL/ NATPRIRODNO'' (2005- ...)

Serija koja me je oduševila i meni lično jedna od omiljenih je serija ''Supernatural'' koju pratim odavno i oduševljenje još uvijek nije prestalo. Ova serija je sa snimanjem počela 2005. godine i nastavila se do danas. Snimljeno je 10 sezona, a uskoro se očekuje 11. sezona iako je 10. trebala biti posljednja. Svaka sezona ima od 22- 25 epizoda. Ukoliko volite duhove, demone, anđele, vampire, vukodlake, vještice i još mnogo natrirodnih stvorenja voljet ćete i ovu seriju. IMDb ocjena je 8,7. Naša ocjena je 10.Serija prati dvojicu braće, Sama i Deana koji su u ranom djetinjstvu izgubili majku zbog demona koji je želio uzeti tek rođenog Sama. Od tada njihov otac, John počinje pomagati drugim ljudima, loveći natprirodno. Nakon mnogo godina Sam i Dean odlučuju naslijediti očev posao i nastaviti gdje je on stao pomagajući ljudima da se izbave od svega što je natprirodno.


1. ''TEEN WOLF/ MLADI VUK'' (2011- ...)

I na prvom mjestu se našla meni omiljena serija, ''Teen Wolf''. Ova serija je snimljena po istoimenom filmu iz 1985. godine. Ovo je također, još jedna serija o natrirodnom, u ovom slučaju vukodlacima, ali i raznim drugim stvorenjima koji će se pojaviti kasnije ukoliko se odlučite pogledati seriju. Sa prvom sezonom je počela 2011. godine, i ima 4 sezone, dok se 5. sezona emituje trenutno, tačnije pola sezone je emitovano, a ponovo emitovanje počinje u januaru. Ovu serije će zavoljeti ponovo oni koji vole natprirodno i mislim da će se serija više svidjeti tinejdžerima, jer tinejdžere i glume u seriji, ali mislim da će se svidjeti i starijima, jer ipak govorimo o ''strašnijoj'' seriji. IMDb ocjena 7,8. Naša ocjena je 10.Beacon Hills je mali gradić u kojem jedne večeri mladi Scott postaje vukodlak. U početku ni sam ne vjeruje da ga je ujeo vukodlak, misli da je to obični vuk i da će se izliječiti. Kada ispriča to svom najboljem prijatelju Stilesu, on posumnja da vukodlaci stvarno postoje i da je on sam jedan od njih, što se i ustanovi za puni mjesec.

2 komentari:

  1. Smallwille je daleko i od ginisa i od istorije po broju epizoda. Gunsmoke je najduža američka serija sa 635 epizoda..

    OdgovoriIzbriši
  2. ''Gunsmoke'' je starija serija, koja nije toliko popularna, ja ovdje govorim o popularnosti i novijim serijama. Onomad, kada je napisan ovaj post ''Smallville'' je bila jedna od značajnijih serija po broju epizoda, ali su je mnoge serije prestigle, tipa ''Supernatural''.

    OdgovoriIzbriši

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO