TOP 10 ISTINITIH HOROR FILMOVA

Kada gledamo neki horor i vidimo natpis ''...po istinitom događaju'' obično ne razmišljamo zašto i kako se dogodilo. Zato smo mi ovdje i danas vam predstavljamo top 10 brutalnih, strašnih horor filmova inspirasanih prema istinitim događajima.

10. ''POLTERGEIST/ PRIVIĐANJE'' (2015.)

Ovo je jedan film sigurno svima dobro poznat iz 1982. godine, film koji ima mnogobrojne nastavke i noviju verziju koja je izašla ove godine (2015.), također pod istim nazivom ''Poltergeist''. Dakle kao što smo rekli film je dosta popularan, no da li ste se zapitali što je inspirisalo pisca da napravi ovako dobar film? Inspirisao ga je događaj koji se njemu desio.Naime, kada je Tobe Hopper bio tinejdžer njegov otac je doživio nesreću zbog čega je umro. Mjesecima nakon tog događaja Tobe Hopper je osjećao prisutnost nečeg nadnaravnog, pored tog osjećaja prisutnosti često je čuo razne zvukove koji su dolazili sa njegovog tavana. Sličnosti između događaja koji se desio Tobe Hopperu i događaja u filmu ''Poltergeist'' sami procijenite.

9. ''CHILD'S PLAY/ DJEČIJA IGRA'' (1988.)

''Child's Play'' ili poznatiji kao film ''Chucky'' je film koji je snimljen 1988. godine i ima zaista mnogo nastavaka, kao i kopija istog. Iako vam ovaj film uopće neće izgledati  realno i istinito, ali, da, on je također istinit.


U 20. vijeku je postajala lutka, Robert. Lutka je bila prokleta crnom magijom. Vlasnik lutke, Roberta je potvrdio da je lutka progonila njega i njegovu porodicu još dok je on bio dječak. On je razgovarao sa svojom lutkom, a ona je uzvraćala. Pored toga što je lutka mogla pričati, njegovi roditelji primijetili su da lutka ne bude na mjestu na koje su ih oni stavili, kao i mnogih sličnih događaja što potvrđuje istinitost filma.

8. ''PSYCHO/ PSIHO'' (1960.)

Film ''Psycho'' je jedan od najpoznatijih horor filmova. Iako nakon toliko godina ovo je film koji se spominje i danas, no da li ste se zapitali zašto? Spominje se često zbog same radnje filma koja je odlična,no ne samo to spominje se često jer je u filmu lik Normana Batesa zaista postojao.


Ed Gein bio je jedan od najzloglašenijih serijskih ubojica 20. vijeka. Ono što ga povezuju sa likom Normana Batesa jeste njegovo djetinjstvo. Ed Gein je sa 6 godina izgubio oca nakon čega je ostao sam sa svojom majkom koja ga je fizički maltretirala. Nakon njene smrti Ed Gein počinje kopati grobove uzimajući tijela i obraćajući im se kao svojoj majci. Morate priznati da ovo nije slučajnost ;)


7. '' THE SILENCE OF THE LAMBS/ KAD JAGANJCI UTIHNU'' (1991.)

''The Silence of the Lambs'' je jedan od prvih strašnijih filmova koji je dobio nagradu, što naravno govori mnogo o ovom filmu. Gledatelji su se dugo pitali da li bi to mogao biti istinit film, te Hannibala (glavnu ulogu filma) poredili sa nekim zloglašenim ubojicama, sve dok redatelj nije rekao koje serijske ubice su ga inspirisale da napiše jedan od najboljih filmova.
1. Ed Gein je inspirisao mnoge redatelje za razne filmove, pa tako i za ovaj. Dakle, kao što smo rekli kod filma ''Psycho'', on je oskvrnjivao grobove, ubijao žene kako bi im mogao oderati kožu i oblačiti ju. Smatra se da je bio kanibal, no on to nikada nije priznao.
2. Ted Bundy je serijski ubica koji je u 70- ima ubio dvanaest žena, mamio ih je tako što se pretvarao da mu je ozlijeđena ruka, što je tehnika kojom se Gumb namamio kako bi Catherine Martin u kombi.Kao i Lecter često je nudio pomoć F.B.I tvrdeći da poznaje psihu serijskih ubica.
3. Gary M. Heidnik on je držao žene zarobljene u svom podrumu.
6. ''ANNABELLE/ ANABEL'' (2014.)

Film o kojem se najviše pričalo u posljednjih godinu dana je definitivno film ''Annabelle''. Iako dosta podsjeća na film ''Child's play'' i ''Dead Silence'' ovaj film je za veoma kratko vrijeme ovaj film je uspio privući pažnju mnogih najviše zbog lutke koja je đavo, no ne samo zbog toga, ovaj film je privukao pažnju mnogih zbog istinitosti lutke koja i danas postoji.Priča nas vraća u '70 kada je žena odlučila obradovati svoju kćerku kupivši joj lutku. Nakon izvjesnog vremena počele su primjećivati čudne događaje koji su se često dešavali. Lutka bi bila premještena s jednog na drugo mjesto iako one to nisu radile. Poslije niza događaja koji su se desili odlučile su pozvati stručnjake, Eda i Lorraine, bračni par koji se bavi paranormalnim. Nakon istraživanja bračni par je zaključio da u lutki nije duh umrle djevojčice kako su u početku tvrdile majka i kćerka, u lutki je nešto mnogo gore, đavo.  Lutka se danas nalazi u muzeju i mjesečno je posjećena od strane svećenika.

5. ''JAWS/ AJKULA'' (1975.)


Film koji će vam zasigurno promijeniti pogled na svijet je film ''Jaws''. Film je snimljen 1975. godine i govori o istinitom događaju koji je zadesio mnoge ljude na plažama.

Događaj nas odvodi u 1965. godinu kada se na Long Islandu pojavila bijela ajkula koja je ubijala kupače i koju jednom jedan ribar uspio uloviti.

4. ''A NIGHTMARE ON ELM STREET/ STRAVA U ULICI BRIJESTOVA'' (1984.)

Film koji je snimljen davne 1984. godine, a poznat je i danas mora da je jako dobar film, što i jeste film ''A Nightmare on Elm Street''. Kao što smo rekli u recenziji film ima dosta nastavaka i kopija, ali ipak ova prvobitna verzija ga je obilježila, možda zato što je on istinit.

Wes Cravena za ovaj film inspirisale su novine LA Times. Naime postojali su tinejdžeri koji su umirali u snovima, zbog čega mnogi noćima nisu spavali. Najstravičniji događaj pogodio je mladića koji je izdržao sedam dana bez sna uz pomoć tableta i kofeina, no sedme noći je zaspao i umro.
3. ''THE CONJURING/ PRIZIVANJA'' (2013.)

Još jedan film koji je povezan sa Lorraine i Edom Warenom je film koji je snimljen prije ''Annabeel'', to je film ''The Conjuring''. Evo kako je zapravo nastao film i što se desilo sa ljudima koji su doživjeli iskustvo sa duhovima u kućiEd (demonolog) i Lorraine (koja ima 6. čulo) odlučili su pomoći sedmočlanoj porodici Perron, koja je tražila pomoć od njih rekavši da se u njihovoj kući dešavaju čudne, paranormalne svari. Warenovi su odmah reagovali i počeli s radom. Iako su se Warenovi susretali sa raznim paranormalnim događajima potvrdili su da je ovo bio jedan od najtežih i najgorih u njihovoj karijeri. Dakle porodica Perron je bila opsjednuta duhom vještice koja je živjela u kući i koja se ubila, pored nje i mnoge druge porodice koje su živjele u kući bivale su mrtve. 

2. ''THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE/ TEKSAŠKI MASAKR MOTORNOM TESTEROM'' (1974.)

Jedan od najbrutalnijih filmova i zbog čega je zabranjen u mnogim zemljama je film ''The Texas Chainsaw Massacre''. Ukoliko ste pogledali film i  pomislili da je sve izmišljotina i da niko ne može uraditi takve grozote, e u tom slučaju ste se prevarili.
Ponovo govorimo o Ed Gein koji je kao što smo već rekli serijski ubojica koji je bio inspiracija za mnoge horor filmove, pa tako i za ovaj. Naime Ed Gein je kao i Leatherface nosio kožu svojih žrtava (njihovo lice) i držao ljudske ostatke u svojoj kući. Ed nikada nije priznao da je bio kanibal, ali je policija u njegovoj kući našla srce žrtve u tavi na štednjaku.
1. ''THE EXORCIST/ EGZORCIST'' (1973.)

Kada god se pominju horor filmovi uvijek moramo spomenuti svima dobro poznati film ''The Exorcist'', tako ćemo ga spomenuti i ovdje jer je i on naime inspirisan istinitim događajem.


Film je baziran stvarnim događaje koji je zadesio dječaka (nepoznatog imena) 1949. godine. Dječak je imao iste simptome, kao i djevojčica u filmu, no na svu sreću dječak je preživio i nastavio sa životom. 

0 komentari:

Objavi komentar

Sljedbenici

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO