PSYCHO/ PSIHO (1960.)

Naziv filma: Psycho/ Psiho
Datum izlaska filma: 8.9.1960.

Redatelj: Alfred Hitchcock
Scenarist: Joseph Stefano, Robert Bloch
Uloge: Anthony Perkins, Janet Leight, Vera Miles
Radnja: Tajnica ukrade 40 000 $ od njenog klijenta, te bježi i odluči ostati u malom motelu koji vodi mladić pod dominacijom njegove majke
Žanr: Horor, misterija, triler
Zemlja: USA
Trajanje: 109 min
IMDb ocjena: 8,6
Naša ocjena: 10RECENZIJA

Kada smo počeli seriju recenzija starih i novih horor filmova moramo spomenuti film koji je jedan od najpopularnijih filmova pod horor žanrom, to je film ''Psycho''. O ovom filmu se dosta pričalo i priča, ali sve u pozitivnom smislu što smo mogli i očekivati s obzirom da je redatelj filma poznati Alfred Hitchcocks koji pored filma ''Psycho'' je ostao dosta upamćen po raznim horor filmova, ali ovaj mu je definitivno donio najveću popularnost. Film ima i drugi dio ''Psycho II'' koji je snimljen 1983'', kao i noviju verziju ovog prvobitnog crno- bijelog filma i mnoge kopije istog. Ono što je također bitno napomenuti je da postoji serija ''Bates Motel'' koja govori o događajima prije ''Psycho'' filma, ali u novijem dobu. Tu seriju gledam i mogu vam reći da je odlična i da ju preporučujem. Film se mnogima dopao radi same radnje filma i Normana Batesa, ali, da li ste se zapitali je li film istinit? Da, film je istinit, tačnije radnja filma nije istinita, ali lik Normana Batesa je Alfreda motivisao serijski ubica Edward Theodore, poznatiji kao Ed Gein. Ed Gein je bio serijski ubica koji je motivisao mnoge pisce za filmove, tako imamo i film ''The Texas Chainsaw Massacre'' i ''The Silence of Lambs''.


Dakle, Ed Gein je bio ubica koji je još kao dječak izgubio oca i ostao sam sa psihički nestabilnom majkom koja ga je fizički maltretirala. Nakon njene smerti Ed počinje odlaziti na grobove i iskopavati ih kako bi ih mogao donijeti kući i obraćati im se kao da je to njegova majka (kao što se moglo vidjeti i u filmu, što nam govori da je lik Normana koji glumi u ovom filmu lik koji je zaista postojao).


NAŠE MIŠLJENJENaša ocjena za ovaj film je čista 10- ka. Ovaj film mi se svidio zbog svega. Prvenstveno jer je ovo bio jedan od prvih u nizu filmova o serijskim ubicama, film ima odličnu radnju, veoma je originalan, glumci su odlični, ali jedino što mi se kod ovog filma nije svidjelo jeste što je crno- bijeli film, no to se može zanemariti zbog svih ostalih pozivnih strana ovog odličnog filma. Iskreno, ostale verzje i kopije nisam gledala, ali gledam seriju ''Bates Motel'' koja govori o događajima prije filma ''Psycho''. Uglavnom ovo je film o kojem će se još mnogo pričati u skorijoj budućnosti i film koji svako (ukoliko već nije) treba pogledati. Moje iskrene preporuke ;)RADNJA FILMATajnica koja radi u banci od svog klijenta ukrade 40 000 $ i odluči pobjeći s tim novcem u drugu zemlju. Jedne večeri dok se vozila automobilom prema odredštu padala je kiša te je odlučila svratiti u obližnji motel koji drži mladić Norman Bates. Svratila je u motel tražeći odmor neznajući da će joj to biti posljednji odmor u životu.
TRAILER0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO