Home » , , , , , , » THE SILENCE OF THE LAMBS/ KAD JAGANJCI UTIHNU (1991.)

THE SILENCE OF THE LAMBS/ KAD JAGANJCI UTIHNU (1991.)

Naziv filma: The Silence of the Lambs/ Kad jaganjci utihnu 
Datum izlaska filma: 14.2.1991.
Redatelj: Jonathan Demme
Scenarist: Jon Demme,Ted Tally
Uloge: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Lawrence A. Bonney
Radnja: Mlada F.B.I radnica mora se povjeriti manipulativnom ubojici i tražiti njegovu pomoć za hvatanje još jednog serijskog ubice koji žrtve ubija na način na koji je to on radio
Žanr: Drama, misterija, triler
Zemlja: USA
Trajanje: 118 min
IMDb ocjena: 8,6
Naša ocjena: 8,5
RECENZIJA


Jedan od najpoznatijih filmova otkako je nastao '91. godine je ''The Silence of the Lambs''. Ovaj film je osvojio Oskara za najbolji scenario i za najbolji film. Jonathan Demme je osvojio Oskara za najboljeg režisera. Jodie Foster i Anthony Hopkins su dobili Oskara za uloge Clarice i dr. 
Hanibal. Film ima ''prvobitnu'' verziju ''Red Dragon'' iz 2002. godine, kao i nastavak ovog filma ''Hannibal'' iz 2001. godine.

Mnogi kritičari dugo su smatrali kako je film inspirisan istinitim događajem, ali nisu to mogli reći sa sigurnošću, sve dok scenarist nije odao tajnu i rekao da je film snimljen po istinitom događaju o 3 ubice. 
1. Ed Gein, čovjek koji je u Wisconsinu oskvrnjivao grobove i ubijao žene kako bi im oderao kožu i napravio odjeću od nje.
2. Ted Bundy, koji je u sedamdesetima ubio dvanaest žena, često mameći žrtve praveći se da mu je ozlijeđena ruka, što je tehnika kojom se Gumb poslužio kako bi namamio Catherine Martin u kombi. Kao i Lecter, Bundy je često nudio istražiteljima pomoć u hvatanju serijskih ubojica tvrdeći da poznaje njihovu psihologiju dok je čekao izvršenje smrtne kazne.
3. Gary M. Heidnik držao je žene zarobljene u dubokoj rupi u svom podrumu.
Hannibal Lecter dijeli neke osobine s Andrejom Chikatilom (ruskim serijskim ubojicom) po tome što su obojica tijekom djetinjstva doživjeli kako su im ljudi pojeli braću i sestre dok su umirali od gladi. (Međutim, nije poznato koliko je ta priča o Chikatilou vjerodostojna). Također Hannibal je uspoređivan i sa raznim zlooglašenim kanibalima.

NAŠE MIŠLJENJE


Ocjena za film 8,5. Film koji je definitivno najpopularniji film od '91. je ovaj. Njegove mnogobrojne nagrade potvrđuju koliko je film dobar. Smatram da je ovo film koji svi trebate pogledati, ipak je ovo najbolji film, sa najboljim glumcima i najboljom radnjom. Nemam neko posebno mišljenje o ovom filmu, osim što smatram da je film veoma originalan. Ne viđamo često ovakvu radnju kakvu možemo vidjeti u ovom filmu. Film će se svijeti svima koji vole filmove o serijskim ubicama i njihovom životu.

RADNJA FILMA


Serijski ubica (doktor Hannibal) biva uhapšen nakon niza ubijenih, pojedenih i mučenih žrtava. Nakon njega pojavljuje se njegov ''dvojnik'' koji pronalazi žrtve i ubija ih na sličan način kao i Hannibal. F.B.I. treba Hannibalovu pomoć kako bi što prije našli serijskog ubicu i spriječili nova ubistva.

TRAILER 
0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO