Home » , , , , , , , , » A NIGHTMARE ON ELM STREET/ STRAVA U ULICI BRIJESTOVA (1984.)

A NIGHTMARE ON ELM STREET/ STRAVA U ULICI BRIJESTOVA (1984.)

Naziv filma: A Nightmare on Elm Street/ Strava u u lici Brijestova
Datum izlaska filma: 16.11.1984.
Redatelj: Wes Craven
Scenarist: Wes Craven
Uloge: Heather Langenkamp, Johnny Depp, Robert Englund
Radnja: Nekoliko tinejdžera su progonjeni od serijskog ubice koji ubija svoje žrtve u snovima. Kako bi preživjeli pokušavaju pronaći razlog zbog kojeg su baš oni izabrani kako bi opet mogli mirno spavati.
Žanr: Horor
Zemlja: USA

Trajanje: 91 min
IMDb ocjena: 7,5
Naša ocjena: 10
RECENZIJA

Kad smo već započeli seriju recenzija filmova iz 80- ih ne možemo, a da ne spomenemo jedan od veoma originalan i vama sigurno poznat film, ''A  Nightmare on Elm Street''. Koliko je ovaj film dobar govore mnogobrojni nastavci filma, kopije i novije verzije.Film iako je izašao 1984. godine u društvu je poznat i danas i veoma se govori o istom. Ovo je prvobitna verzija filma koja je originalna i istinita. No, odmah nako godinu dana, 1985. godine snimljen je nastavak ''A Nightmare on Elm Street 2: Freddy's Revenge'', 1987. godine treći nastavak ''A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors'', nakon njega 1988. godine ''A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master'', 1989. godine ''A Nightmare on Elm Street 5: The Dream Child''. Pored nastavaka postoje i mnoge kopije, kao i novije verzije filma, tako imamo film iz 1991. godine pod nazivom ''Freddy's Dead: The Final Nightmare'', 1994. godine ''New Nightmare''. I najnovije 2003. godine ''Freddy VS Jason'' i najnovija verzija koja je identična prvobitnoj verziji ''A Nightmare on Elm Street'' 2010. godine.Wes Craven je za ovaj film inspirisao jedan stvarni događaj koji je pročitao u LA Timesu. Naime bili su tinejdžeri koji su u snovima umirali, zbog čega neki noćima nisu spavali. Svako ko je zaspao bi umro. Najstravičniji događaj desio se mladiću koji je sedam dana izdržao bez sna uz pomoć kafe i tableta, no nakon 7- og dana je zaspao i umro. 
NAŠE MIŠLJENJE


Naša ocjena za film je 10. Šta da kažem za film koji je i nakon mnogo godina i danas poznat, film o kojem se i danas priča. Definitivno ovo mi je jedan od boljih i najdražih filmova. Evo i zašto: 


1. Film je originalan, svi filmovi nakon ovog (nastavci i ostale verzije) smatram da su kopije i da nijedan ne može biti kao ova, prvobitna verzija filma.
2. Film je istinit, što ste mogli pročitati i gore
3. Glumci su odlično odradili posao
4.Sama radnja filma je odlična


Prije nego što sam pogledala film, gledala sam mnoge recenzije za njega i vidjela dosta dobre komentare, ali nisam mislila da će mi se toliko dopasti sve dok ga nisam pogledala. Sada sa sigrnošću mogu reći da je ovo jedan od boljih filmova koje sam gledala. Film je napet od početka do kraja i nikad ne znate što će se desiti.

Ovaj film vas neće ostaviti ravnodušnima. I da, nakon ovog istinitog filma teško ćete zaspati :PRADNJA FILMA


Freddy Krueger je serijski ubica koji je ubijao djecu zbog čega su mu se oni i osvetili, živog su ga zapalili. Nakon nekoliko godina Freddy se ponovo vraća po osvetu, želi se osvetiti djeci roditelja koji su ga ubili, te progoni grupu tinejdžera u snovima želeći ih ubiti.


TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO